RÅVAROR
OLJAN RUSAR EFTER ATTACK PÅ SAUDISK ANLÄGGNING (Direkt)

2019-09-16 08:39

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Priserna på olja rusade på måndagen efter lördagens drönarattack på en saudiarabisk oljeprocessanläggning i Abquaig.

Vid klockan 8:30 var Brentterminen upp 10 procent till 66:20 dollar per fat. WTI-oljan var samtidigt upp 9 procent till 59:80 dollar per fat. Måndagens prisrörelser är bland de största intradagsrörelserna någonsin för oljan, enligt Financial Times.

Anläggningen i Abqaiq anses vare en av de största processanläggningarna i världen av råolja och attacken bedöms påverka landets produktion med 5,7 miljoner fat om dagen, motsvarande mer än 5 procent av världens dagliga utbud. Det skriver Market Watch.

Saudiarabiens nationella oljebolag Aramco sade till Wall Street Journal att det räknar med att kunna återställa en tredjedel av den produktionsminskningen till följd av attacken vid utgången av måndagen, en nedjustering av den tidigare prognosen från officiellt håll att full produktion skulle nås vid starten av veckan.

USA:s president Donald Trump har i ett flertal tweets sagt att landet är berett att använda sin oljereserv, som med 630 miljoner fat är världens största, för att hålla marknaden välförsedd med olja.

President Donald Trump har samtidigt antytt att han är beredd att vidta militära åtgärder mot Iran, som anklagats, mot sitt nekande, för attacken som jemenitiska rebeller tagit på sig ansvaret för. Hotet om en eskalering i konflikten med Iran kan bidra till att pressa upp priserna på olja.

Bland basmetallerna var prisrörelserna negativa i spåren av attacken, men också från statistik som visade att den kinesiska industriproduktionen ökade mindre än väntat i augusti.

Landets industriproduktion ökade 4,4 procent under augusti, jämfört med motsvarande period i fjol. Analytikerna hade väntat sig att industriproduktionen skulle ha ökat med 5,2 procent.

Priset på koppar och nickel påverkades mest. Kopparpriset föll 1,1 procent till 5.907 dollar per ton och nickelpriset var ner 1,4 procent till 17.495 dollar per ton.

Guldpriset svarade positivt på den ökade geopolitiska oron och de försämrade tillväxtutsikter för den globala ekonomin och steg 1,1 procent till 1.505 dollar per uns.

Adam Wahlfeldt +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -