EKOFIN
MOTSTÅND MOT ATT MJUKA UPP BUDGETREGLERNA (Direkt)

2019-09-14 18:02

HELSINGFORS (Nyhetsbyrån Direkt) Reformen av EU:s budgetregler i stabilitetspakten står inför en brant uppförsbacke.

Det stod klart efter diskussionen mellan EU:s finansministrar vid det informella ekofinmötet på lördagen.

Dödläget uppstår när nordliga budgethökar ställs mot sydliga budgetduvor.

"Sverige med flera tycker att mer fokus bör läggas på att leva upp till reglerna än att ändra reglerna", sade finansminister Magdalena Andersson till Nyhetsbyrån Direkt efter mötet på lördagen.

Italien och andra sydländer har drivit på för att budgetreglerna ska mjukas upp. Men Frankrike, som hör till sydlägret, har nu gett upp. Motståndet är för stort från Tyskland, Nederländerna och andra i norr.

Det är bortkastad tid att ge sig in i en debatt om stabilitetspakten, som skulle bli svår, lång och med osäkert resultat, sade franske finansministern Bruno Le Maire vid en presskonferens.

"Jag föredrar att vi använder tiden till att diskutera europeiska investeringar", fortsatte han.

Bruno Le Maire vill att EU stimulerar ekonomin genom att öka sina investeringar avsevärt i områden som batteriteknik, artificiell intelligens och energilagring.

Ekofinmötets diskussion var ett inspel till EU-kommissionens förslag till reform av stabilitetspakten, som kommer senare i höst.

Kommissionens vice ordförande för EMU Valdis Dombrovskis noterade att många finansministrars var ogärna ville ha större förändringar.

"Kanske kan ändringarna ske utan lagändring", sade han.

På mötet riktade Italien in sig på att förespråka att investeringar ska kunna undantas från budgetkraven. Det skulle kunna vara för klimatåtgärder specifikt eller tillväxtfrämjande statsningar i allmänhet.

Motargumentet är att gränsdragningar är svåra och att statsskulden stiger även om pengarna går till investeringar.

På ekofinmötet lämnade den fristående Europeiska finanspolitiska nämnden en kritisk rapport om hur stabilitetspakten har tillämpats.

"Reglerna har inte fungerat så bra som de ska. Tillämpningen har minskat förtroendet mellan EU-länderna", sade nämndens ordförande Niels Thygesen vid en presskonferens.

Rapporten visade att länder med bättre statsfinanser har varit bättre på att följa pakten medan länder som redan hade hög statsskuld har varit sämre.

Ett problem är att kommissionens tolkning av reglerna har varit slapp, sade rapporten.

Den senaste förändringen av stabilitetspakten stärke kommissionens roll. Numera krävs en kvalificerad majoritet bland EU-länderna för att ändra kommissionens förslag om ett land ska straffas för budgetsynder.

När reglerna tillkom antog Sverige och andra budgethökar att kommissionens tillämpning skulle vara strikt. Men verkligheten har blivit den motsatta.

Kommissionen har också rundat EU:s finansministrar genom att föra bilaterala förhandlingar med Italien och andra budgetsyndare, sade Niels Thygesen.

"Flexibiliteten bör skrotas. Den har inte hjälpt. Det är förvirrande med vissa indikatorer som är svåra att observera. Man borde se mer på längre sikt", sade Niels Thygesen.

De nuvarande reglerna tillåter ökad flexibilitet i förhållande till produktionsgapet, en indikator som är svår att observera.

Kommissionen tog fasta på nämndens rekommendation om att fokusera på ett skuldankare med utgiftmål som det operativa riktmärket. Ett visst stöd fanns bland EU-länderna för detta, sade Valdis Dombrovskis.

Bengt Ljung +32-2-230 74 56
http://twitter.com/Direktbryssel
Nyhetsbyrån Direkt

Börsredaktionen +46 8 51917900 https://twitter.com/direktse

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -