RÄNTOR/VALUTOR
REJÄLA SVÄNGNINGAR EFTER ECB:S BREDSIDA (Direkt)

2019-09-12 16:49

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) ECB levererade en riktig bredsida med penningpolitiska lättnader, som innebar man prickade av i stort sett alla punkter som marknadsaktörer hade spekulerat om.

Marknadens omedelbara svar blev att sänka europeiska statspappersräntor, främst i längre löptider och mest i södra Europa, och handla ner euron tydligt. Trenden vände efter en stund då euron återhämtade hela tappet samtidigt som räntorna steg, främst i kortare löptider i de mer nordliga euroländerna, detta utan någon direkt tydlig förklaring.

Strax innan svensk stängning ökade marknadsturbulensen ytterligare något när Bloomberg News rapporterade, med hänvisning till källor, att Trump-administrationen har diskuterat att erbjuda Kina ett begränsat handelsavtal som skulle fördröja eller rentav ta tillbaka en del av USA:s tullar i utbyte mot kinesiska åtaganden kring immateriella rättigheter och köp av jordbruksprodukter.

ECB:s räntebesked kan i alla fall delas upp i ett antal punkter:

1, Depositräntan sänks 10 punkter, till -0,50 procent, vilket kombinerades med en guidning om att räntan kommer förbli på nuvarande, eller lägre nivå, tills ECB anser att inflationsutsikterna konvergerar mot målet, nära men under 2 procent.

2, tillgångsköpen (APP) återstartas med månatliga köp om 20 miljarder euro, med start den 1 november. ECB-rådet räknar med att de ska pågå "så länge det är nödvändigt", för att avslutas strax innan styrräntan höjs.

3, återinvesteringar av förfall och räntebetalningar på köpta tillgångar fortsätter under en utdragen period efter att ECB börjat höja räntan.

4, "Modaliteterna" i den nya serien riktade långsiktiga refinansieringsoperationerna (TLTRO III) förändras för att säkra gynnsamma bankutlåningsförhållanden med mera.

5, Ett tudelat räntesystem införs bankers reserver, där delar av överskottsreserverna kommer att undantas från den negativa räntan.

Euron backade till nära 1:0930, ner från drygt 1:1030 som högst tidigare på torsdagen, men vid svensk stängning hade den gemensamma valutan vänt upp till 1:1047

Tyska långräntor sjönk som mest sju punkter, men vid svensk stängning var noteringen 2 punkter högre jämfört med vid samma tid på onsdagen. Tvåårsräntan hade samtidigt stigit 10 punkter, till -0,75 procent.

Omprissättningen av tyska korträntor kan ha varit den faktor som fick euron att vända upp mot dollarn, och givet att tvåårsräntan handlades till nära -0,87 procent som lägst omedelbart efter räntebeskedet, där depositräntan sänktes till -0,50 procent, var det kanske inte orimligt att vissa investerare såg skäl att flytta pengar från de korta tyska obligationerna. Därtill kan ECB-chefens uppmaning om mer tillväxtvänlig politik i euroländerna skruvat upp förväntningarna om en mjukare tysk budget ytterligare.

Michael Grahn, chefekonom på Danske Bank, noterade dock på Twitter att den viktigaste förklaringen till vändningen i tyska korträntor, och därmed sannolikt också vändningen för euron, kan vara ECB:s nya tudelade räntesystem som gör att en större del av bankernas reserver nu kan placeras till nollränta hos centralbanken

Italienska långräntor sjönk i alla fall 12 punkter, men som mest var räntenedgången nära 25 punkter.

Capital Economics noterade i ett kundbrev att ECB-paketet var mer omfattande än de flesta hade räknat med, även om räntesänkningen med 10 punkter var "det minsta de kunde göra" och köpvolymen 20 miljarder per månad var "lite mindre än väntat"

"Men den viktigaste punkten är att detta åtagande om mer QE är utan slutdatum: det kommer att avslutas strax innan banken börjar höja räntan", skrev Capital Economics.

ECB-chefen Mario Draghi sade vid den efterföljande presskonferensen att inbromsningen i ekonomin har blivit mer utdragen, och att nedåtriskerna ännu är betydande. Han sade också att det underliggande pristrycket är fortsatt lågt, och att banken är fortsatt redo att justera instrumenten vid behov.

ECB-chefen efterlyste också en mer tillväxtvänlig finanspolitik och manade regeringar med finanspolitiskt utrymme att agera. Han sade att det finns enighet i ECB-rådet om att budgetpolitiken måste vara det huvudsakliga instrumentet för att öka efterfrågan.

ECB-tjänstemännens prognoser för HIKP-inflationen sänks markant för 2020, till +1,0 procent från +1,4 procent tidigare. För 2021 sänks prognosen samtidigt till +1,5 procent, från +1,6 procent tidigare, vilket knappast kan anses vara i linje med ECB:s mål om nära, men under 2 procent.

ECB-chefen påpekade att de nya prognoserna inte inkluderar något scenario med en hård brexit, och han tillade att risken för en hård brexit har ökat på senare tid.

Svenska statsobligationsräntor steg med upp till 4 punkter i korta och medellånga löptider. Tioårsräntan var däremot oförändrad, på -0,21 procent, medan motsvarande tyska ränta steg 2 punkter, till -0,55 procent.

Euron försvagades knappt 3 öre mot kronan, till 10:64, medan dollarn försvagades närmare 8 öre, till 9:63. TCW-index sjönk till 144,68 (145,29).

Strax innan ECB-chefen började tala förstärktes nedåtpressen mot EUR/USD ytterligare av USA-statistik som visade att kärn-KPI-inflationen steg oväntat mycket i augusti, till 2,4 procent från 2,2 procent i juli. Det var över väntade 2,3 procent och den högsta nivån sedan september 2009.

Kärn-KPI är visserligen inte Federal Reserves målvariabel, men ledamöterna lär ändå notera utfallet vid det kommande FOMC-mötet den 17-18 september. Ian Shepherdson, chefekonom på Pantheon Macroeconomics, noterade på Twitter att kärn-KPI nu stigit 0,3 procent tre månader i rad, och det är för första gången sedan 1995.

Amerikanska statspappersräntor följde ändå rörelserna i europeiska räntor i torsdagen, vilket innebar att en tidigare nedgång senare byttes till viss uppgång. Vid svensk stängning noterades tioårsräntan till 1,75 procent, 2 punkter högre än vid samma tid på onsdagen.

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -