BÖRSEN
POSITIVA HANDELSSIGNALER LYFTE INDEX, OMXS30 +0,8% (Direkt)

2019-09-12 17:53

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen fortsatte på torsdagen uppåt och steg för sjunde handelsdagen i följd. En räntesänkning från ECB och uppmuntrande kommentarer från handelskonflikten mellan USA och Kina gav stöd.

Bland vinnarna märktes verkstadsbolag och telekom, medan Astra Zeneca och Kinnevik tappade mark.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,8 procent till nivån 1.651,5. Omsättningen uppgick till drygt 20 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. I Frankfurt och Paris var motsvarande index upp omkring 0,4 procent.

Den europeiska centralbanken ECB sänkte inlåningsräntan med 10 punkter till -0,5 procent, vilket var i stort sett i linje med marknadens snittförväntningar. Centralbanken meddelade också att den återstartar programmet med kvantitativa lättnar genom att köpa obligationer. De europeiska börsindexen steg direkt efter beskedet.

USA:s president Donald Trump beslutade att senarelägga införandet av vissa tullhöjningar "som en gest av god vilja" mot Kina. Detta efter att Kina under onsdagen släppt en lista på amerikanska varor som kommer att slippa tariffer. USA uppgavs också ha lyft möjligheten till ett tillfälligt avtal som skulle kunna reducera tullnivåerna.

Högt upp på Stockholmsbörsens OMXS30-index märktes Getinge, som steg 2,5 procent. Fortsatt upp var det även för Hexagon, plus 3 procent, och för verkstadsbolag som Sandvik, för dagen mest omsatt, och Alfa Laval, som steg drygt 2 procent. Teleoperatörerna Telia och Tele2 steg 1,7 procent respektive 0,7 procent.

I den andra änden av indexet sjönk Astra Zeneca med 0,7 procent. Mindre nedgångar noterades för bland andra Kinnevik, ABB och byggbolaget Skanska.

Handelsbanken har sänkt sin rekommendation för Skanska till sälj från behåll, med motiveringen att "risk/reward" är negativt inför det tredje kvartalets rapport.

Utanför storbolagsindexet avancerade Elekta drygt 2 procent. SEB har tagit in bolaget i portföljen Nordic Select, som innehåller vad banken anser vara de 15 mest köpvärda aktierna på de nordiska marknaderna.

Även Epiroc hade en bra dag med en uppgång på 2,8 procent sedan gruvutrustningsbolaget fått en stororder från Chile.

Teknikkonsulten Rejlers hörde än en gång till vinnarnas skara med en uppgång på 9 procent. Affärsvärlden rekommenderar köp av aktien.

Även Haldex handlades på plus, upp nästan 5 procent. Storägaren ZF Friedrichshafen överväger att sälja sin 20-procentiga post i bromstillverkaren, uppger det tyska bolaget.

Plastkomponenttillverkaren Nolato hade en tuff inledning på dagen med en nedgång på över 4 procent sedan USA infört ett förbud mot smaksatta e-cigaretter. Aktien vände dock upp till plus 1,4 procent för dagen efter att vd Christer Wahlquist sagt till Nyhetsbyrån Direkt att förbudet inte påverkar bolaget.

Sämre gick det för gamingbolaget Stillfront. Den störste ägaren Laureus har sålt 3 miljoner aktier för 250 kronor styck i en placering, motsvarande en rabatt om 10,4 procent jämfört med onsdagens stängningskurs. Aktien föll 14 procent.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 12 september

Källa: Infront

Michael Bernander +46 8 5191 7917

Nyhetsbyrån Direkt


Autoliv SDB - I dag

{point.key}

Boliden - I dag

{point.key}

Hexagon B - I dag

{point.key}

Intervacc - I dag

{point.key}

Kinnevik B - I dag

{point.key}

Nolato B - I dag

{point.key}

Rejlers B - I dag

{point.key}

Sandvik - I dag

{point.key}

Skanska B - I dag

{point.key}

SSAB B - I dag

{point.key}

Stillfront Group - I dag

{point.key}

Elekta B - I dag

{point.key}

Lundin Gold - I dag

{point.key}

Lundin Mining Corporation - I dag

{point.key}

SKF B - I dag

{point.key}

Telia Company - I dag

{point.key}

Tele2 B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -