INDUSTRIARB
KRAV "SAKNAR FULLSTÄNDIGT VERKLIGHETSFÖRANKRING" (Direkt)

2019-09-04 11:10

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Pappers krav på 4 procents löneökningar i kommande avtalsrörelse "saknar fullständigt verklighetsförankring".

Det säger Per Hidesten, vd för Pappers motpart Industriarbetsgivarna, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Detta utspel saknar fullständigt verklighetsförankring. Svensk massa- och pappersindustri verkar på en global marknad, där i princip all produktion exporteras. Den globala konjunkturen är helt avgörande för vår industri och nu ser vi att den viker. Vi har en väldigt tydlig avmattning och det finns de som menar att den går över till en lågkonjunktur. Vi har dessutom en väldigt svag produktivitetstrend", säger han.

Pappers ser ett utrymme för löneökningar i pappers- och massabranschen på 4 procent i kommande avtalsrörelse, en tydlig uppväxling från nuvarande avtal som ger knappa 2,2 procent per år. Per Hidesten talar i stället om en nedväxling.

"Vi har en väldigt oroande utveckling globalt, vilket kommer att vara grunden för förhandlingarna. Dessutom har vi många risker, som geopolitiska risker och brexit, och utöver det en svag produktivitetstrend. Detta gör att det kommer att krävs en nedväxling av löneökningstakten, för att kunna utveckla industrin och behålla jobben", säger han.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -