BÖRSEN
VERKSTAD STARKT UPPÅT PÅ HANDELSLÄTTNAD, OMXS30 +1,3% (Direkt)

2019-08-29 12:40

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Morgonens positiva rörelse fortsatte in i eftermiddagen på Stockholmsbörsen efter att USA uttalat sig i positiva termer om nya handelssamtal i närtid, ett svar på Kinas dämpade besked om nya tullar.

Bland vinnarna på de europeiska börserna märktes särskilt industri-, fordons- och råvarubolag med rejäla uppgångar. Bland storbolagen i Stockholm var Swedbank tillbakatryckt efter onsdagens vd-besked, vid sidan av gårdagens vinnare H&M, som var ensamt på minus.

Läkemedelsbolaget Immunicum rasade samtidigt över 20 procent, trots positiva studieresultat och initial positiv handel.

Strax efter lunchtid var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 1,3 procent till 1.549, med aktier för 5,2 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen i sin helhet. I Frankfurt, London och Paris steg storbolagsindexen ungefär lika mycket som i Stockholm.

Kinesiska handelsdepartementets talesman, Gao Feng, betonade på torsdagen vikten av fortsatta handelsförhandlingar med USA och höll öppet för ett besök i Washington i september. Från amerikanskt håll bekräftades att man räknar med ett kinesiskt besök, utan att nämna någon tidpunkt. På börserna märktes en tydligt positiv reaktion på ordväxlingen.

Autoliv fanns i toppen av storbolagsindexet OMXS30, med en uppgång på 3,6 procent. Strax bakom fanns gruvbolaget Boliden, 3,2 procent upp.

Tobaksbolaget Swedish Match, steg 2,7 procent. Carnegie-analytikern Niklas Ekman uppgav sig i en intervju med DI "ha ändrat synen rejält" åt det positiva hållet för aktien.

Även skogsbolaget SCA steg 2,7 procent, medan Atlas Copco, SKF och Volvo steg 2,4 procent. Konjunkturberoende bolag gick som synes i helhet starkt på förnyat hopp om att den makropolitiska lättnaden ska lindra risken för en vändning neråt i världsekonomin.

Bland svagare bolag märktes H&M i botten efter onsdagens starka utveckling, 4,4 procent i toppen av OMXS30. H&M noterades marginella 0,1 procent ner.

Swedbank repade mot och steg från initiala minuskurser till plus 0,5 procent efter nyheten att Folksams chef Jens Henriksson har utsetts till ny vd. Rekryteringen fick från vissa håll kritik, bland annat med utgångspunkt i att Folksam är storägare i banken och att Jens Henriksson tidigare har gett stöd åt bankens nu avpolletterade ledare.

Forskningsbolaget Immunicum rusade initialt över 15 procent efter att ha redovisat positiva fas 2-resultat, men rasade sedan till för dagen -22 procent. En tänkbar förklaring till nedgången kan vara att marknaden fokuserar på att bolaget ännu inte kunnat redovisa data för medianöverlevnad, samt eventuellt även att medianen för progressionsfri överlevnad och tid till progression var likartad i förhållande till placebo.

Notabelt på de mindre listorna var även en positiv reaktion för investmentbolaget Bure, som delgav ett ökat innehav och uppskrivet bokfört värde för innehavet i Yubico. Aktien steg 4 procent.

Rapporterande trafiksäkerhetsbolaget Sensys Gatso backade 6 procent. Både orderingång och resultat minskade i andra kvartalet och den noterade högre kostnaden kommer att bestå kommande kvartal, enligt finanschef Simon Mulder.

Graf: OMXS30-index vid lunchtid den 29 augusti

Källa: Infront

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Boliden - I dag

{point.key}

Mendus - I dag

{point.key}

Swedbank A - I dag

{point.key}

Volvo B - I dag

{point.key}

Sensys Gatso Group - I dag

{point.key}

Bure Equity - I dag

{point.key}

Autoliv SDB - I dag

{point.key}

Atlas Copco B - I dag

{point.key}

SKF B - I dag

{point.key}

SCA B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -