BÖRSEN
SWEDBANK I BOTTEN EFTER VD-NYHET, OMXS30 +0,9% (Direkt)

2019-08-29 10:25

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde torsdagens handel med en uppgång, som fick visst stöd av att både USA och Kina uttalade sig i positiva termer om nya handelssamtal i närtid.

Bland vinnarna på de europeiska börserna märktes bland annat industri-, fordons- och råvarubolag. Swedbank var svagast bland storbankerna i Stockholm efter beskedet om ny vd och Immunicom åkte berg- och dalbana efter positiva studieresultat.

Strax efter klockan 10 var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,9 procent till 1542. Aktier för 2,5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Tyskland och Frankrike steg motsvarande index ungefär lika mycket.

Kina betonade på torsdagen vikten av fortsatta handelsförhandlingar med USA och höll öppet för ett besök i Washington i september. Från amerikanskt håll bekräftades att man räknar med ett kinesiskt besök, utan att nämna någon tidpunkt.

Volvo tog toppositionen i storbolagsindexet med en uppgång på 2,8 procent. Rejält upp var det även Autoliv, plus 2,4 procent, och Swedish Match, upp 2,1 procent. Ett flertal verkstadsbolag avancerade omkring 1 procent.

Uppåt var det generellt också för gruvsektorn. Boliden steg 1,7 procent och Lundin Mining knappt 1 procent med stöd av högre metallpriser. Även guldbolag som Lundin Gold och Semafo utvecklades positivt.

Svagast för dagen i OMXS30 var Swedbank, som backade 0,7 procent. Folksams chef Jens Henriksson har utsetts till ny vd, vilket fick kritik på sina håll då Folksam är storägare i banken och Jens Henriksson tidigare har stöttat nu avpolletterade ledare.

Forskningsbolaget Immunicum rusade initialt över 15 procent efter att ha redovisat positiva fas 2-resultat, men föll sedan tillbaka till -8 procent. En tänkbar förklaring till nedgången kan vara att marknaden fokuserar på att bolaget ännu inte kunnat redovisa data för medianöverlevnad, samt eventuellt även att medianen för progressionsfri överlevnad och tid till progression var likartad i förhållande till placebo.

Läkemedelsbolaget Moberg Pharma steg drygt 3 procent till 66:70 kronor sedan bolaget visserligen redovisat ett negativt nettoresultat för det senaste kvartalet, men beslutat om en utdelning på 43-45 kronor per aktie.

Uppåt var det även för investmentbolaget Bure, som ökade ägarandelen i Yubico och skrivit upp bokfört värde för innehavet. Aktien ökade 5 procent.

För utbildningsföretaget Academedia blev utvecklingen den motsatta, med en nedgång på 5 procent efter kvartalsrapport. I samma riktning gick medicinteknikbolaget Irras, ned 4,6 procent efter att bolaget ökat förlusten i det andra kvartalet.

Även trafiksystembolaget Sensys Gatso tappade mark sedan rörelseförlusten ökat och orderingången avtagit i det andra kvartalet. Aktien förlorade knappt 7 procent.

Nischbanken Resurs adderade 1,8 procent efter att ha blivit Svensk Handels nya samarbetspartner avseende arbetsgivarorganisationens medlemserbjudande inom betallösningar för butik, e-handel och omni-handel.

På makroagendan kvarstår bland annat konjunkturbarometern för EMU och preliminär tysk KPI för augusti. På eftermiddagen kommer den andra beräkningen av amerikansk BNP för andra kvartalet.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 29 augusti

image

Källa: InfrontAcadeMedia - I dag

{point.key}

Boliden - I dag

{point.key}

Immunicum - I dag

{point.key}

IRRAS - I dag

{point.key}

Swedbank A - I dag

{point.key}

Volvo B - I dag

{point.key}

Lundin Mining Corporation - I dag

{point.key}

Lundin Gold - I dag

{point.key}

Swedish Match - I dag

{point.key}

Moberg Pharma - I dag

{point.key}

Sensys Gatso Group - I dag

{point.key}

Resurs Holding - I dag

{point.key}

Bure Equity - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -