BÖRSEN
STARKASTE DAGEN SEDAN I JANUARI, OMXS30 +1,9% (Direkt)

2019-08-29 17:47

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen stod för sin starkaste uppgångsdag sedan i januari på tisdagen, en utveckling som eldades på av att USA:s president gett besked om att nya diskussioner i handelskonflikten med Kina kommer att äga rum redan på torsdagen.

Bland vinnare i de europeiska börshusen var industri-, fordons- och råvarubolag särskilt väl representerade på vinnarlistorna. OMXS30 stängde på plus 1,9 procent, vid nivån 1.559, med aktier för 16,5 miljarder omsatta under dagen.

Konjunkturlättnaden var tydlig även på Stockholmsbörsen, en lättnad som tilltog under dagens lopp. Enligt president Donald Trump kommer USA:s och Kinas förhandlare att "hålla ett samtal" redan på torsdagen. Indikationer på nya räntelättnader från ECB:s blivande chef, Christine Lagarde, bidrog även de till att driva upp riskviljan.

Verkstadsbolagen stod allt högre i kurs under dagen, med kullagerkoncernen SKF som ledare, 4,4 procent upp. Andra aktier som steg 3 procent eller mer var i fallande ordning Atlas Copco, SCA, Autoliv, Alfa Laval, Swedish Match, Volvo och Boliden.

Ståltillverkaren SSAB steg 2,3 procent. Bolaget introducerade under dagen "flexibilitetsåtgärder", vilket innebär att fackliga förhandlingar inleds i den finländska verksamheten med anledning av minskade produktionsvolymer i Norden, enligt ett pressmeddelande.

Bland de övriga storbolagen i Stockholm var Swedbank-aktien tillbakatryckt i jämförelse med sektorkonkurrenter, för dagen 0,8 procent upp, efter onsdagens besked att Jens Henriksson, tidigare Folksam, tillträder som vd. Rekryteringen fick från vissa håll kritik, bland annat med utgångspunkt i att Folksam är storägare i banken och att Jens Henriksson tidigare har gett stöd åt bankens nu avpolletterade ledare.

Även Electrolux fanns bland de mindre vinnarna, efter att vd Jonas Samuelsson sagt till Bloomberg att den pågående handelskonflikten i världen har lett till något lägre efterfrågan och att bolaget inte har något annat val än att skicka vidare de negativa effekterna genom att höja priserna mot konsument. Aktien steg 0,7 procent.

Gårdagens vinnare H&M var ensamt på rött, minus 0,4 procent.

Forskningsbolaget Immunicum rasade 14,1 procent, trots positiva studieresultat i fas 2, och inledande rusning på över 15 procent. En tänkbar förklaring till nedgången kan vara att marknaden fokuserar på att bolaget ännu inte kunnat redovisa data för medianöverlevnad, samt eventuellt även att medianen för progressionsfri överlevnad och tid till progression var likartad i förhållande till placebo.

Andra bolag som sjönk var Sensys Gatso på minus 9,3 procent och Profilgruppen, 3,7 procent ned, efter sina respektive rapporter.

Notabelt på de mindre listorna var även en positiv reaktion för investmentbolaget Bure, som delgav ett ökat innehav och uppskrivet bokfört värde för innehavet i Yubico. Aktien steg 3,9 procent.

Graf: OMXS30-index vid stängning den 29 augusti

Källa: Infront

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Boliden - I dag

{point.key}

Mendus - I dag

{point.key}

Swedbank A - I dag

{point.key}

Volvo B - I dag

{point.key}

Sensys Gatso Group - I dag

{point.key}

Bure Equity - I dag

{point.key}

Autoliv SDB - I dag

{point.key}

Atlas Copco B - I dag

{point.key}

SKF B - I dag

{point.key}

SCA B - I dag

{point.key}

SSAB B - I dag

{point.key}

Alfa Laval - I dag

{point.key}

Hennes & Mauritz B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -