SMÅBOLAG
REJÄLT UPP UNDER RAPPORTTÄT VECKA, FN25 +4,5% (Direkt)

2019-08-23 15:34

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kursrörelserna för mindre och medelstora bolag har överlag varit positiva under den rapportmässigt intensiva augustiveckan när slutet på det andra kvartalets rapportsäsong har närmat sig.

Nasdaq First North 25, där de flesta företag har ett marknadsvärde mellan 1 och 10 miljarder kronor, har stigit 4,5 procent hittills under veckan.

Indexet Carnegie Micro Cap Return Sweden hade ökat 2,2 procent fram till torsdagens stängning. Stockholmsbörsen som helhet har enligt SIX Return index hittills under veckan ökat 1,4 procent fram till fredagseftermiddagen.

Bland vinnarna som har lyft Nasdaq First North 25 märks sportboksleverantören Kambi som har stigit 12,5 procent efter beskedet om det utökade avtalet med Draftkings i USA.

Indexet har även lyfts av Powercell som har avancerat 11,5 procent och Irlab Therapeutics som har stigit 11,5 procent. Fastighetsbolaget SBB och gamingbolaget THQ Nordic har också ökat närmare 10 procent vardera.

Ljudboksbolaget Storytel har stigit 6,5 procent med stöd av att ha kommit överens om ett nytt avtal med Bonnierförlagen.

Spelutvecklaren Stillfront har också avancerat över 9 procent under veckan. Redeye har höjt sin värdering i ett så kallat basscenario.

Ett antal bolag återfinns samtidigt på minussidan. Aspire Global, som är en B2B-tjänsteleverantör på onlinespelmarknaden, har backat 20 procent efter att ha redovisat sjunkande marginaler.

Industrikoncernen Teqnion har tappat nästan en tredjedel av sitt marknadsvärde och kommit ned till under 400 miljoner kronor i värdering efter att ha sänkt helårsvinstprognosen.

"Resultatet når inte förväntningarna. Det tycker jag är skit. Så det fixar vi till nu", skrev bolagets vd Johan Steene frispråkigt i rapporten. Teqnion listades på First North i april, med investeringsbolaget Creades som en av ankarinvesterarna.

IT-konsultbolaget B3 Consulting har inte heller rosat aktiemarknaden under veckan. Bolaget har sjunkit drygt 20 procent efter att ha rapporterat om en svagare marknad.

Bioteknikbolaget Genovis har däremot rusat 24 procent efter en order från ett globalt biopharma-bolag.

På Spotlight Stock Market har IDL Biotech gått bäst med en uppgång på 33 procent hittills under veckan. Kvartalsintäkterna växte 27 procent efter stark efterfrågan i bolagets båda segment onkologi och bakteriologi.

Ytterligare tre Spotlight-bolag i life science-sektorn har stigit drygt 20 procent under veckan.

I andra änden återfinns Axkid, som tillverkar bilbarnstolar, som har fallit 21 procent. Kvartalets försäljningsutveckling i Norden var en besvikelse.

Bland NGM-bolagen har fintechbolaget Quickbit, som utvecklar tekniklösningar för kryptovalutor, sjunkit tillbaka 29 procent under veckan. Rörelseresultatet andra kvartalet växte visserligen, men omsättningen var lägre än under första kvartalet och kassaflödet hänger hittills inte med vinstutvecklingen. Sedan listningen i juni är emellertid aktien fortfarande upp kraftigt och marknadsvärdet är närmare 800 miljoner kronor.

Quickbit har för närvarande mycket pengar upplåsta hos banker som hanterar betalkortsinlösen, men kassaflödet ska förbättras framöver, sade Quickbits avgående vd Jörgen Eriksson till Nyhetsbyrån Direkt.

Graf: First North 25 hittills under veckan

Bildkälla: Infront

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


B3 Consulting Group - I dag

{point.key}

Creades A - I dag

{point.key}

Genovis - I dag

{point.key}

IRLAB Therapeutics A - I dag

{point.key}

Kambi Group Plc - I dag

{point.key}

PowerCell Sweden - I dag

{point.key}

Quickbit - I dag

{point.key}

Samhällsbyggnadsbo. i... - I dag

{point.key}

Stillfront Group - I dag

{point.key}

Storytel B - I dag

{point.key}

Teqnion - I dag

{point.key}

Embracer Group B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -