RÄNTOR/VALUTOR
MÅTTLIGA NETTORÖRELSER TROTS POWELL, KINA-TULL (Direkt)

2019-08-23 16:40

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fedchefen Jerome Powells anförande i Jackson Hole på fredagen blev kanske inte den kioskvältare som många hade väntat sig, men hans kommentarer om "signifikanta risker" och hänvisning till osäkerhet om handelspolitiken bidrog åtminstone till att cementera marknadens förväntningar om att Fed kommer att sänka styrräntan på nytt i september.

"Osäkerhet om handelspolitiken verkar spela en roll i den globala inbromsningen och för svag tillverkningsindustri och investeringar i USA", sade Jerome Powell. "Vi kommer att agera som lämpligt för att bibehålla expansionen, med en stark arbetsmarknad och en inflation nära det symmetriska 2-procentsmålet", fortsatte han.

Jerome Powell sade också att tiden efter föregående FOMC-möte har varit "händelserik".

"Vi har sett ytterligare belägg för en global inbromsning, särskilt i Tyskland och Kina. Geopolitiska händelser har stått i fokus bland annat den ökade sannolikheten för en hård brexit, stigande spänningar i Hongkong och upplösningen av den italienska regeringen", sade han.

Jerome Powell nämnde också utvecklingen i handelskriget mellan USA och Kina.

"I princip kan allt som påverkar utsikterna för sysselsättning och inflation också påverka den lämpliga hållningen för penningpolitiken, och det kan inkludera osäkerhet kring handelspolicy", sade han.

"Det finns dock inga moderna jämförelser för att vägleda en policyrespons i det nuvarande läget", fortsatte han.

Marknadens initiala respons på Powells tal var måttliga, men efterhand pressades amerikanska räntor ned något, främst i kortare löptider, och dollarn handlades något svagare mot euron och japanska yen.

Samtidigt som Powells tal kom ut på skärmarna publicerades också statistik som visade att försäljningstakten för nya hem sjönk med oväntat kraftiga 12,8 procent i juli (väntat -0,2). Nedgången kom dock från en tydligt uppreviderad nivå för försäljningstakten i juni, så den faktiska försäljningstakten i juli var endast måttligt lägre än vad prognoserna pekade mot.

Baserat på CME:s FedWatch Tool ökade terminsmarknadens inprisade sannolikhet för en ny räntesänkning i september till 100 procent på fredagen, från 90 procent på torsdagen. Sannolikheten för att det blir en 50-punkterssänkning steg samtidigt från noll till 5 procent.

Tidigare på fredagen noterades tydliga uppgångar i europeiska statspappersräntor, främst i längre löptider, i spåren på stigande USA-räntor i Asienhandeln.

Antoine Bouvet, räntestrateg vid ING, sade till Bloomberg News att det var rimligt att räkna med en viss uppåtrekyl i räntorna efter den senaste tidens kraftiga nedgångar, som drivits av upptrissade förväntningar om nya lättnader från centralbankerna.

"Förväntningarna har blivit ganska intensiva, så det är svårt att se vad som ska kunna driva ytterligare (räntenedgångar)", sade han.

Ränteuppgången dämpades dock senare efter hand, delvis drivet av signaler om att Kina inom kort kommer att presentera motåtgärder mot USA:s införande av importtullar mot ytterligare kinesiska varor för 300 miljarder dollar.

Hu Xijin, chefredaktör för Global Times, en tabloid som drivs av kinesiska kommunistpartiets tidning Folkets Dagblad, skrev på Twitter att Kina inom kort kommer att presentera en plan om att införa tulla på vissa amerikanska produkter.

"Kina har ammunition för att slå tillbaka. Den amerikanska sidan kommer att känna smärtan", skrev Hu Xijin.

En stund efter dessa signaler kom också besked om att Kina ska införa tullar på amerikanska varor för cirka 75 miljarder dollar i två steg, den 1 september och den 15 december. Dessutom ska Kina återinföra 25-procentiga tullar på amerikanska bilar från den 15 december.

På torsdagen hade dock Vita Husets ekonomiske rådgivare, Larry Kudlow, talat hoppfullt om "produktiva" och "konstruktiva" samtal med Kina, och omedelbart efter det kinesiska tullbeskedet sade handelsrådgivaren Peter Navarro att han fortsatt räknade med ett handelsmöte i september. Han sade också att de kinesiska tullarna inte är betydande, och att de "absolut inte" kommer att bromsa USA:s tillväxt.

Dollarn, som handlats högre tidigare på fredagen, försvagades tydligt efter de kinesiska tullbeskeden i takt med att europeiska börser och amerikanska börsterminer gav upp tidigare uppgångar.

Vid Svensk stängning noterades den tvååriga amerikanska statspappersräntan till 1,57 procent, 1 punkt lägre än vid samma tid på torsdagen. Tioårsräntan noterades samtidigt oförändrat, till 1,59 procent.

Svenska statsobligationsräntor noterade endast blygsamma nettoförändringar på fredagen, tioårsräntan stängde oförändrat, på -0,30 procent, medan motsvarande tyska ränta sjönk 1 punkt, till -0,60 procent.

Euron tappade knappt 1 öre mot kronan, till 10:71, medan dollarn var närmast oförändrad, på 9:67. TCW-index sjönk till 145,54 (145,66).

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -