RÄNTOR/VALUTOR
LITE HÖGRE USA-RÄNTOR EFTER FED-PROTOKOLL (Direkt)

2019-08-22 06:19

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna steg och dollarn stärktes i spåren av Fed-protokollet på onsdagen, som inte visar på någon förutbestämd räntesänkningsbana. I Asienhandeln har räntorna sjunkit tillbaka men är ändå netto några punkter upp, medan dollarn tappat mot yenen.

Protokollet från Feds förra möte i slutet av juli var i fokus, även om förutsättningarna förändrats sedan dess med Donald Trumps nya handelsåtgärder mot Kina i augusti.

I protokollet anförs inbromsningen i ekonomin, oro för inflationen och fördelarna med att agera nu som en försäkring mot sämre tider som huvudskälen till att sänka.

Räntesänkningen med 25 punkter ska ses som en justering "mitt i cykeln", och en "omkalibrering av policyn", och inte nödvändigtvis som starten på en serie sänkningar.

De flesta ledamöter ansåg att det var viktigt att behålla flexibiliteten vad gäller att sätta räntan framöver.

"Flera" ledamöter ville inte ha någon sänkning medan "ett par" ledamöter röstade för en sänkning på 50 punkter med hänsyn till den svaga inflationsutvecklingen.

Bedömare noterade att protokollet pekar mot stora meningsskiljaktigheter inom FOMC om vägen framåt, även om det inte i sig hindrar en ny sänkning i september.

"Jag tror att det som överraskade mig var hur splittrade de var. Vi befinner oss verkligen på okänt territorium. De är oroade för att inte göra rätt sak", sade Mary Ann Hurley på D.A. Davidson till Reuters.

De olika uppfattningarna speglar åsiktsbredden inom hela FOMC, där endast fem av tolv regionala ledamöter har rösträtt.

Sedan mötet har trycket på Fed att agera ökat.

"De vill uppenbarligen vara flexibla. De är uppenbart oroade över en del globala spänningar som finns därute, oavsett om det handlar om brexit, handel eller en del internationell utveckling", sade Willie Delwiche på Baird till Reuters.

SEB skrev i en kommentar att protokollet trots allt inte gav så mycket nyheter om Feds "reaktionsfunktion" eller policyvalet framöver jämfört med vad som framgått av pressmeddelandet och Jerome Powells pressträff.

"Ledamöterna tycktes generellt har varit mindre oroade över de amerikanska utsikterna och handelsspänningarna jämfört med i juni, vilket såklart är annorlunda från läget i dag, åtminstone vad gäller handeln. Det är också uppenbart från protokollet att Fed bevakar marknadsförväntningarna noga och därmed bör vara oroade över den senaste tidens marknadsoro", skriver SEB.

Ytterligare signaler kan komma när Jerome Powell håller sitt anförande om "Challenges for monetary policy" vid Jackson Hole-konferensen på fredagen.

"Den eskalerande handelskonflikten mellan USA och Kina, marknadsoron på senare tid och den fortsatta nedåtrisken i utlandet innebär att Fed bör förbli under tryck att lätta ytterligare. Vi tror att Fed använder sitt tal till att öppna för ytterligare en 25-punkters 'försäkringssänkning' vid mötet den 17-18 september men tonar ned behovet av mer drastiska åtgärder", skriver SEB.

De ser sedan ytterligare två sänkningar till och med första kvartalet 2020.

CME:s Fed watch tool visar efter protokollet att en räntesänkning i september fortsatt ses som säker enligt prissättningen i terminerna, men sänkningsförväntningarna därefter dämpats något.

Japanska räntor har sjunkit något på torsdagen, medan kinesiska yuanen tappat lite mot dollarn.

Fokus på torsdagen ligger främst på preliminära PMI i euroområdet. ECB publicerar protokoll från det senaste mötet och finansminister Magdalena Andersson nya prognoser, och bedömning av reformutrymmet inför höstbudgeten, vid regeringens möte i Harpsund. Pressträffen hålls klockan 15.

               torsdag kl 6.15 (onsdag kl 16.15)
              ==================================
USD/SEK    9:6311  (9:6356)  EUR/USD    1:1084  (1:1099)
EUR/SEK   10:6732 (10:6939)  USD/JPY    106:47  (106:40)
Jp obl 2    -0,31   (-0,31)  Jp obl 10   -0,25   (-0,25)
Ty obl 2    -0,90   (-0,91)  Ty obl 10   -0,68   (-0,68)
US obl 2     1,56    (1,54)  US obl 10    1,57    (1,58)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -