MAKRO
HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA PÅ TORSDAGEN (Direkt)

2019-08-22 06:00

kl 9.30: Tyskland: PMI (prel) augusti

Den tyska industrins sammanvägda inköpschefsindex har fortsatt varit mycket svagt. Tjänstesektorn har delvis hållit emot men även den har visat tecken på att följa med industrisektorn ner i sank. Analytiker väntar sig ett fortsatt fall i det kombinerade PMI, till 50,4. Detta genom att tjänste-PMI förväntas sjunka till 54,0, samtidigt som industri-PMI förväntas stiga till 43,5.

Det kombinerade PMI föll i augusti till 50,9, en nivå som senast setts 2013. Tjänste-PMI noterades till 54,5 i augusti, som tidigare nämnts långt ifrån någon katastrof än, men har nu rört sig under snittet för året till lägre nivåer. Industri-PMI inkom på 43,2, sentimentet kan därmed liknas med det under eurokrisen, i den tyska tillverkningsindustrin.

Commerzbank skriver att de förväntar sig att tillverkningsindustrin fortsatt kommer att tynga den tyska ekonomin. Detta i form av att den inhemska efterfrågan börjat påverkas av svag utländsk efterfrågan, och då banken inte förväntar sig någon direkt återhämtning i Kina, den kanske viktigaste exportmarknaden för Tyskland, tycks en återhämtning i den tyska ekonomin fortsatt vara långt borta.

kl 9.30: SCB: arbetslöshet juli

Den tidigare så starka svenska arbetsmarknaden har på senare tid kylts av oväntat snabbt. Sysselsättningen verkar ha vänt ned samtidigt som arbetslösheten bottnat och framåtblickande indikatorer som företagens anställningsplaner och nyanmälda lediga platser hos Arbetsförmedlingen sjunker.

Detta väntas dock inte få något utslag i arbetslöshetsstatistiken för juli, då det snarare är upplagt för en rekyl efter ett oväntat svagt utfall i juni. Analytikerna i Infront Datas enkät tror att den säsongsrensade arbetslösheten sjunker till 6,4% i juli från oväntat höga 6,6% i juni.

"Vi tror att avmattningen på arbetsmarknaden fortsätter under hösten och vintern. På kort sikt kan dock juli-AKU rekylera till det bättre efter det mycket svaga utfallet i juni", skriver Swedbank i ett marknadsbrev.

kl 10.00: EMU: PMI (prel) augusti

Det sammanvägda indexet fortsatte att sjunka svagt, till 51,5, i juli, från 52,2 i juni, vilket var i linje med vad som preliminärt rapporterats. PMI för tjänstesektorn sjönk till 53,3 i juli från 53,6 i juni medan industri-PMI sjönk, till 46,5 från 47,5 i juni, men den fortsatt svaga utvecklingen i Tyskland fortsätter tynga Europa, tillsammans med det problemtyngda Italien.

Commerzbank skriver dock att det finns lite ljus i tunneln, andelen ordar från utanför euroområdet återigen ökat vilket var där svagheten tidigast noterades, effekten balanserar dock av en inhemsk efterfrågan som tycks fallit ytterligare.

PMI för tjänstesektorn är den mest tillförlitliga barometern för euroområdet, men framtiden för euroområdets ekonomiska utsikter avgörs ändå i en betydande grad av om recessionen i tillverkningsindustrin kan avslutas innan tjänstesektorn påverkas mer. Vilket banken tycker de kan se tecken av.

Det kombinerade-PMI förväntas fortsätta att sjunka till 51,2. Detta som en effekt av att både tjänste- och industrisektorn förväntas försvagas till 53,0, respektive 46,3.

kl 13.30: ECB: protokoll från policymötet 25/7

ECB förändrade vid mötet sin framåtblickande guidning, där räntorna nu kommer att förbli på nuvarande nivå eller lägre under så lång tid som krävs, och åtminstone fram tills första halvåret 2020. ECB-chefen Mario Draghi var också tydlig med att det behövs betydande penningpolitiska stimulanser och alla är inställda på att ECB vid nästkommande möte i september lanserar ett nytt stimulanspaket.

Detta kommer enligt Olli Rehn, ECB-ledamot, att vara "betydande och effektfullt". Vid det senaste mötet sade ECB att de bland annat utvärderar alternativ för en delad ränta, för att mildra effekterna på banksektorn av ytterligare räntesänkningar, och eventuella nya tillgångsköp. Detta kan protokollet kanske ge ökad inblick i.

kl 15.00: Regeringen: finansminister Magdalena Andersson publicerar nya prognoser

Vid den sedvanliga pressträffen inför budgetförhandlingar och kräftskiva på Harpsund väntas finansministern leverera en något dystrare syn på de ekonomiska utsikterna än i samband med vårbudgeten i april. Då var prognosen att svensk ekonomi kommer att växa med 1,6% både i år och nästa år.

Andersson konstaterade i april att konjunkturläget har stärkts i Sverige de senaste åren och att tillväxten har varit hög, men lyfte samtidigt fram att flera indikatorer på den ekonomiska utvecklingen den senaste tiden sjunkit något, vilket pekar på att tillväxten kommer att mattas av under 2019.

Under sommaren har handelskonflikten mellan USA och Kina skärpts och sannolikheten för ett brittiskt utträde ur EU utan avtal, en hård brexit, den 31 oktober ökat med Boris Johnson som ny premiärminister. Samtidigt har Federal Reserve sänkt sin styrränta och ECB flaggat för lättnader vid sitt septembermöte,för att dämpa den globala ekonomiska avmattningen. Svenska bankekonomer räknar heller inte längre med att Riksbanken kommer att kunna höja reporäntan igen i slutet av året eller i början på nästa år, vilket var Riksbankens egen prognos vid senaste räntebeskedet i början på juli.

kl 15.45: USA: Markit PMI (prel) augusti

Markits sammanvägda PMI har de tre senaste månaderna stigit, och noterades i juli till 52,6. Det som drivit utvecklingen är styrkan i tjänstesektorn som likt det sammanvägda indexet haft en positiv utveckling de senaste tre månaderna. I juli inkom tjänste-PMI på 53,0. Tillskillnad från tjänste-PMI har industrin inte utvecklats i samma positiva riktning, utan har legat och pendlat runt 50, men dock hållit sig över. En notering under skulle indikera att industrin kontrakterar.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -