QUICKBIT
BANKDEPOSITIONER FÖRKLARAR LÅGT KASSAFLÖDE - VD (Direkt)

2019-08-20 11:16

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fintechbolaget Quickbit, som hjälper e-handlare att ta betalt via kryptovalutor såsom Bitcoin, har för närvarande ett lågt kassaflöde på grund av att mycket pengar är upplåsta hos banker som hanterar betalkortsinlösen, men kassaflödet ska förbättras framöver.

Det säger Quickbits vd Jörgen Eriksson till Nyhetsbyrån Direkt.

Resultatet före skatt steg under det gångna kvartalet till 28,6 miljoner kronor från 17,8 miljoner kronor under kvartalet januari-mars. Av rapporten framgår att fordringarna steg kraftigt.

När kommer pengarna till bolaget?

"Vi har väldigt mycket pengar upplåsta som depositioner hos de banker vi arbetar med för betalkortsinlösen. Det är därför vårt kassaflöde inte ökar. Under de senaste tolv månaderna när vi har fått upp våra volymer till över 2 miljarder kronor har vi också varit tvungna att göra mycket stora depositioner hos de partners vi jobbar med för inlösen av betalkortstransaktioner. Det är ofrånkomligt att det har blivit så när vi har byggt upp vår omsättning", säger Jörgen Eriksson.

"Eftersom vi har förädlat kvaliteten i våra flöden under sommaren har vi förhandlat om med flera av dessa aktörer, så vi kommer att kunna ha en lägre buffert framöver. Men vi kommer alltid att ha en buffert med depositioner. Detta är dock pengar på klientmedelskonton så de ingår i vårt rörelsekapital. Jag ser ingen risk för att vi plötsligt skulle tappa vinst", tillägger han.

Nettoomsättningen sjönk i det gångna kvartalet till 815 miljoner kronor från 993 miljoner kronor under kvartalet januari-mars. Borde inte det ha medfört en positiv rörelsekapitaleffekt som lyfter kassaflödet?

"Det är riktigt att omsättningen i april-juni var lägre, men det beror på att vi medvetet har stängt ned transaktionsflöden av lägre kvalitet, vilket har möjliggjort för oss att få en högre marginal. Det beror även på en säsongseffekt i juni - det är lägre betalningsaktivitet under sommarmånaderna."

Men att omsättningen sjönk gav ingen omedelbart synlig positiv effekt i kassaflödet?

"Nej, och det beror på att de depositionsbuffertarna vi har hos banker är förhandlade i avtal. De bygger på de volymtak vi har överenskomna med bankerna och de är inte linjärt rörliga gentemot omsättningen. Men vi har under sommaren förhandlat ned flera av dessa så vi kommer att ha betydligt bättre likviditet i slutet av innevarande kvartal. Jag är ändå väldigt nöjd med hur affären utvecklas", säger Quickbit-chefen.

Hur lång tid tar det från en transaktion till att ni får betalt?

"Det tar 2-7 dagar med de uppdaterade avtal vi har idag. Säkerheten är dock densamma enligt avtalen, deponerat på klientmedelskonto", säger Jörgen Eriksson.

"Att agera på en global marknad är som ett oändligt hav av potentiella affärer. Det verkar inte finnas gränser. Men vi ska växa under kontroll", fortsätter han.

Många myndigheter världen över oroar sig för penningtvätt och liknande. Vi pratade om de frågorna inför listningen av er aktie på handelsplattformen NGM Nordic MTF i juli. Hur ser det ut på den regulatoriska fronten för er nu?

"Våra system gör kundkännedomskontroller. Allteftersom vi utvecklar affären kommer vi att fortsätta rekrytera experter på det här området till företaget. Efter att Facebook presenterade sina planer på kryptovalutan Libra har finansmyndigheter världen över kraftigt sagt att de avser reglera detta. Då vill vi ha kompetensen hos oss - inte bara de vi har idag utan fler interna experter, utöver de advokatfirmor vi i dag samarbetar med".

Ni har genomfört en utredning om beskattningsregler och kommit fram till att mer operativ bemanning skall rekryteras till dotterbolaget i Gibraltar för att därigenom kunna undvika CFC-beskattning för kommande perioder, vilket ska ha en väsentlig positiv påverkan på resultatet efter skatt?

"I dag konsoliderar vi hela vinsten till Stockholm och betalar 22 procents vinstskatt på hela vinsten, men vi har hela vår operativa verksamhet i Gibraltar. Vi har lärt oss genom råd från experter att om vi förlägger en större del av vår bemanning i Gibraltar kommer vi att kunna ta upp omsättning och vinst till beskattning där. I Gibraltar är skattesatsen 10 procent. Sedan får vi ta upp nettovinsten som koncernbidrag till Stockholm."

När kan detta bli verklighet?

"Man betalar ju skatt på helårsbasis, så från årsskiftet", säger Jörgen Eriksson.

Aktien har stigit brant sedan listningen tidigare i somras, men har vid klockan 11 backat cirka 4 procent på tisdagen efter svängig utveckling under hög omsättning.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Quickbit - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -