FACEBOOK
STYCKNING FÖRSVÅRAS AV APP-INTEGRERING ENL FTC - FT (Direkt)

2019-08-20 11:55

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Facebooks planer på att integrera apparna Instagram och Whatsapp kan försämra möjligheten att stycka upp bolaget, enligt uttalanden från amerikanska handelskommissionens ordförande Joseph Simons till Financial Times. En beordrad uppdelning har lyfts fram som en potentiell åtgärd för att motverka Facebooks monopollika ställning.

Den federala amerikanska handelskommissionen, FTC, har under de senaste månaderna utrett Facebook för misstänkt marknadsstörande aktiviteter på sociala medie-marknaden. Något resultat av utredningen är ännu inte offentliggjort, men alla alternativ är fortsatt på bordet, sade ordförande Joseph Simons till FT. Klart står dock att en integrering av apparna inom Facebooks sociala medie-imperium, där också Instagram och Whatsapp ingår, skulle försvåra för myndigheter att beordra en uppstyckning av bolaget, menar Joseph Simons.

Facebooks dominans har hamnat under lupp hos myndigheter i flera länder och i EU, bland annat med bakgrund i bolagets datahantering och skandalen kring analysföretaget Cambridge Analytica. Analysföretaget gavs mot betalning tillgång till användardata från 87 miljoner användare. Skandalen satte ljuset på Facebooks potentiella makt över opinionen, bland annat efter att Donald Trump valts till president i USA och i samband med att Storbritanniens väljare röstade för att lämna EU, då kampanjer med desinformation och propaganda från mängder med fejkade användare kunde konstateras på plattformarna.

Hittills har Facebook fått betala 5 miljarder dollar i böter för skandalen, det största bötesbelopp som någonsin utfärdats av FTC. En av Facebooks grundare, Chris Hughes, rönte stor uppmärksamhet i maj då han vädrade åsikten att bolaget bör brytas upp då det blivit för inflytelserikt och att vd och ordförande Mark Zuckerberg med detta blivit för mäktig. Flera demokratiska presidentkandidater har uttryckt sig på liknande sätt om såväl Facebook som andra tech-jättar som Amazon, Apple och Googles moderbolag Alphabet, som även de utreds för marknadsstörande aktiviteter inom allt från e-handelsplattformar till operativsystem av myndigheter världen över.

Under tidigt 2000-tal utreddes Microsoft för sin marknadsledande ställning inom persondatorer, vilket resulterade i en förlikning där Microsoft tvingades att öppna sitt programmeringsgränssnitt för utomstående programmerare. Syftet med åtgärden var att öppna upp för andra it-bolag att utveckla operativsystem som gick att använda på Microsofts datorer i stället för Windows.

Tidigare i historien har amerikanska myndigheter brutit upp bolag inom telekom- och gruvindustrin efter utredningar som kommit fram till att konkurrensen hämmats av ett enskilt bolags dominans.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Alphabet Inc Class C - I dag

{point.key}

Amazon.com - I dag

{point.key}

Apple - I dag

{point.key}

Microsoft - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -