BAYER
SÄLJER ENHET INOM DJURSJUKVÅRD FÖR 7,6 MDR USD (NY) (Direkt)

2019-08-20 12:23

(Tillägg: Från stycke 7)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska Elanco Animal Health köper den tyska kemi- och läkemedelskoncernen Bayers djurhälsovårdsenhet i en affär värderad till 7,6 miljarder dollar, motsvarande drygt 74 miljarder svenska kronor.

Elanco, som knoppades av från amerikanska läkemedelsbolaget Eli Lilly förra året, kommer finansiera köpet genom kontanter och aktier. Bayer kommer erhålla 5,3 miljarder dollar i kontanter och 2,3 miljarder i Elanco-aktier.

Köpet väntas slutföras i mitten av 2020, framgår det vidare. Elanco växer därmed till ett av världens största veterinärmedicinbolag.

För Bayers del kommer transaktionen att bidra med välbehövliga resurser i en tid då företaget drabbats av en mängd anmälningar och skadestånd sedan bolaget förvärvade Monsanto förra året, skriver Bloomberg. I och med förvärvet tog Bayer över patentet för ogräsbekämpningsmedlet Roundup, som enligt anmälningarna har orsakat cancer.

Utöver denna försäljning har Bayer, tillsammans med Lanxess, meddelat om försäljningen av kemioperatören Current för 3,9 miljarder dollar. Bayer har även sålt konsumenthälsobolaget Dr.Scholl's och Copperstoner.

Försäljningen av Bayers djursjukvårdsenhet har varit en omskriven fråga sedan tidigt i våras, då omfattningen av Roundup-skadestånden klarnade i och med ett flertal rättsliga avgöranden i USA.

Bland intressenterna för Bayer-enheten har flera riskkapitalbolag och investmentfirmor omnämnts i finanspress. Bland dessa har Blackstone, KKR och svenska Investor-anknutna EQT funnits. Förvärvstakten i sektorn har på senare tid ökat med stigande efterfrågan på veterinärtjänster i Europa, och EQT äger sedan 2014 Independent Vetcare Limited, som i dag är den största aktören på den brittiska marknaden.

Världens största bolag i sektorn är Zoetis, en avknoppning från Pfizer.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Bayer AG - I dag

{point.key}

Pfizer - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -