NORDEN
CYKLISKT AVANCERADE, NORWEGIAN LYFTE, VINX30 +0,7% (Direkt)

2019-08-19 18:13

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De nordiska börserna inledde veckan så som den förra avslutades - med stigande kurser. Uppgången var i linje med globala marknadsrörelser som kom med stöd av minskad recessionsoro. Köpenhamnsbörsen halkade dock efter.

Det nordiska samlingsindexet Vinx 30 steg 0,7 procent till nivån 898.

I Oslo var OBX-indexet upp 1,3 procent till nivån 772. Oljerelaterat presterade bäst, på grund av det stigande oljepriset. I täten återfanns BW offshore och DNO med uppgångar om cirka 6-7 procent vardera.

Det norska flygbolaget Norwegian steg 4 procent efter att bolaget sålt hela sin post i banken Norwegian Finans Holding, Nofi, till Sampo och Nordic Capital för 2,2 miljarder norska kronor.

Havsmatsbolagen sjönk dock mot strömmen. Svagast gick det för Salmar som backade 3 procent.

I Köpenhamn steg OMXC25-indexet 0,3 procent till nivån 1.124. Indextunga Novo Nordisk tyngde genom att sjunka 1,0 procent.

Danska bryggeriet Carlsbergs vd Cees 't Hart varnade för risker med att lockas till för aggressiv bolagsexpansion gödd av det rekordlåga ränteläget, enligt en intervju med Bloomberg. Förvärvstakten bland konkurrenter har de senaste åren varit hög, något Carlsberg-vd:n menar kan bli dyrköpt i det långa loppet. Aktien backade 2,0 procent.

Konglomeratet Maersks B-aktie fortsatte stiga och handlades upp 2 procent, och är nu upp 8 procent de två senaste handelsdagarna. Detta efter att ha backat på torsdagen, trots en positiv kvartalsrapport.

Helsingforsbörsens OMXH25-index avancerade 1,5 procent till nivån 3.867. Cykliska bolag gick starkt i linje med den globala tendensen. Mindre cykliska bolag såsom teleoperatören Telia och telekommunikationsbolaget DNA halkade efter.

Gösta Lycke +46 8 5191 7910

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


BW Offshore Limited - I dag

{point.key}

Carlsberg B - I dag

{point.key}

DNO - I dag

{point.key}

Norwegian Air Shuttle - I dag

{point.key}

Novo Nordisk B - I dag

{point.key}

SalMar - I dag

{point.key}

Sampo Oyj A - I dag

{point.key}

Telia Company - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -