NEW YORK
UPPÅT PÅ BRED FRONT, NVIDIA STARK, S&P 500 +1,4% (Direkt)

2019-08-16 22:21

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De ledande börsindexen i New York avslutade en volatil vecka med stigande kurser i fredagshandeln.

ECB-rådsledamoten Olli Rehn sade i en intervju med Wall Street Journal på torsdagen att ECB bör komma fram med ett "betydande" stimulanspaket vid nästa policymöte och det efterföljande positiva börssentimentet i Europa på fredagen spred sig till andra sidan Atlanten.

Dow Jones storbolagsindex stängde upp 1,2 procent till 25.887. Det bredare indexet S&P 500 steg 1,4 procent till 2.889, medan tekniktunga Nasdaq Composite avancerade 1,7 procent till 7.896.

Samtliga sektorer steg på fredagen och allra bäst gick industri, teknik och finans.

Bland teknikbolagen var det uppåt för flera chiptillverkare, däribland Nvidia som redovisade bättre vinst och försäljning än väntat på torsdagskvällen. Aktien var upp 7,3 procent.

Bland övriga halvledarbolag steg även AMD och Micron Technology 5,1 respektive 3,1 procent.

Däremot sjönk Applied Materials 1,1 procent. Bolaget överträffade förväntningarna gällande både intäkter och vinst men varnade samtidigt i kvartalsrapporten för marknadsutsikterna på ett års sikt.

Deere, som delvis konkurrerar med Volvo Anläggningsmaskiner, steg 3,8 procent trots sänkt resultatprognos i fredagens delårsrapport. Bakom sänkningen låg bland annat att amerikanska jordbrukare har avvaktat med köp av nya traktorer. Resultatet var dock bättre än vad många investerare hade befarat sig, skrev Bloomberg News.

Industrikonglomeratet General Electric återhämtade nästan hela torsdagens kursras på 11,3 procent. På fredagen steg aktien 9,7 procent.

På råvarumarknaden steg WTI-oljan 0,8 procent. Opec har höjt sin efterfrågeprognos för oljan något, enligt organisationens månadsrapport på fredagen, men pekade också på att prognosen är föremål för nedåtrisker från den osäkerhet som råder om den globala ekonomiska utvecklingen.

Räntan på den amerikanska tioåringen var upp 3 punkter till 1,56 procent.

Graf: S&P 500-index

image

Bildkälla: InfrontAdvanced Micro Devices... - I dag

{point.key}

Applied Materials Inc - I dag

{point.key}

Deere & Co - I dag

{point.key}

General Electric Co - I dag

{point.key}

NVIDIA Corp - I dag

{point.key}

Volvo A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -