UPM-KYMMENE
INVESTERAR 2,7 MDR USD I MASSABRUK URUGUAY (NY) (Direkt)

2019-07-23 11:15

(Tillägg: mer information löpande i text)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den finländska skogskoncernen UPM-Kymmene har beslutat att bygga ett massabruk nära Paso de los Toros i centrala Uruguay. Investeringen uppgår till totalt 2,7 miljarder dollar, motsvarande 28,5 miljarder kronor, och kommer att öka bolagets nuvarande massakapacitet med över 50 procent.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Vidare kommer UPM att investera 350 miljoner dollar, motsvarande cirka 3,7 miljarder kronor, i en hamnverksamhet i Montevideo och lokala anläggningar i Paso de los Toros.

Besluten ovan föranleder UPM att höja sin capex-prognos för 2019 till 450 miljoner euro, från tidigare 350 miljoner.

Bruket är planerat att tas i bruk under andra halvan av 2022. Vidare väntas huvuddelen den totala investeringen om cirka 3 miljarder dollar, motsvarande cirka 31,7 miljarder kronor, göras mellan 2020-2022.

Det nya massabruket väntas nå en kostnadsnivå på 280 dollar per ton levererad massa.

Bolaget spår en global efterfrågetillväxt på massa om cirka 3 procent på årsbasis. UPM baserar detta på trender vilka antas driva efterfrågan på mjukpapper, hygien, förpackning och "specialty papers".

Regeringen i Uruguay, med vilka förutsättningarna för investeringen uppges ha förberetts, har givit alla för projektet, nödvändiga tillstånd.

"De senaste tio åren har UPM utvecklat anläggningsområden i Uruguay, och vi har på så sätt skapat en marknadsdriven affär för massa med en breddad kundbas. Under samma period har bolagets finansiella utveckling varit god. Vi är därför i en bra position till att ta detta steg för, på ett konkurrenskraftigt och hållbart vis, fånga upp de attraktiva och växande marknaderna", skriver Jussi Pesonen, vd för UPM-Kymmene, i pressmeddelandet.

Adam Makkonen +46 8 5191 7914

Nyhetsbyrån Direkt


UPM-Kymmene Oyj - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -