SPP Grön Obligationsfond
SPP Grön Obligationsfond steg i juni, passerat fem miljarder i förvaltat kapital (Finwire)

2019-07-23 11:24
SPP Grön Obligationsfond steg strax över 0,4 procent i juni, vilket medför att fonden är upp 1,7 procent sedan årsskiftet. Jämförelseindexutvecklingen under samma period lyder 1,4 procent, enligt en månadsrapport.

Förvaltarteamet med Helena Lindahl i spetsen skriver i en kommentar att i takt med fortsatt svag inkommande data och då de geopolitiska oroligheter eskalerat har marknaden lutat sig tyngre och tyngre mot centralbankerna för att förväntningarna om en mjukare penningpolitik ska infrias.

Deras uppfattning är att det tillhör inte vanligheterna att centralbankerna ger upp för detta tryck, men det verkar vara fallet denna gång. Även ECB har blivit mjukare i tonen medan Riksbanken agerar tvärtemot.

Fonden utvecklades positivt i juni i ljuset av fallande räntor på statsobligationer och bostadsobligationer. Kreditspreadarna har gått ihop något.

"På kreditmarknaden har det varit absolut högtryck in mot semesterstängningen. Vis av erfarenheten från förra året har de flesta bolag valt att hellre finansiera sig för mycket innan sommaruppehållet än för lite, allt för att inte hamna på efterkälke. Många emissioner har tagits emot väl och i euromarknaden har vi sett emissioner som varit övertecknade både sex och sju gånger", förklarar fondens förvaltningsteam.

Man gör bedömningen att på grund av centralbankernas nuvarande och förväntade agerande så blir det mer och mer fördelaktigt att ha övervikt mot krediter.

I portföljen har man adderat fastighetsbolagen Kungsleden och Samhällsbyggnadsbolaget i Norden som nyligen uppgraderats till investment grade. Vid inledningen av juli var fonden fortsatt underviktad duration.

Man berättar avslutningsvis även att fonden har under månaden passerat fem miljarder kronor i förvaltat kapital.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Storebrand Grön Obliga... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -