RÄNTOR/VALUTOR
USD UPP I VÄNTAN PÅ NY BRITTISK PREMIÄRMINISTER (Direkt)

2019-07-23 10:53

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Dollarn handlas starkare mot både euro och yen under tisdagsförmiddagen. Räntor handlas marginellt upp över Europa, förutom i Grekland och Italien, där räntorna faller.

Pundet fortsätter försvagas på tisdagen när marknaden förbereder sig inför Boris Johnsons väntade seger i kampen om att bli ny premiärminister. En seger för Johnson anses öka risken för "no deal"-brexit, vilket allmänt ses som en stor risk för den brittiska ekonomin.

"Johnson väntas bli nästa premiärminister, så det finns en verklig risk för en hård brexit", sade Takuya Kanda vid Gaitame.com Research Institute, till Reuters.

"På kort sikt kan fortsatta nedgångar för pundet vara begränsade eftersom marknaden redan är väldigt kort. På längre sikt kommer sentimentet för pundet förbli svagt", sade Kanda.

Omröstningen bland partimedlemmarna i Tories avslutades på måndagskvällen och resultatet presenteras kring lunch på tisdagen.

Michael Saunders talade under förmiddagen och sade Bank of England, BOE, inte är bundna vid sina prognoser, utan kommer att agera efter brexit-osäkerheter om de finner behov att göra så.

Uttalandet indikerar att Saunders, som var en drivande kraft bakom de två senaste räntehöjningarna, inte är stressad att höja ytterligare en gång.

"Ekonomin just nu är inte i närheten av att överhettas… den underliggande tillväxten, om man rensar för alla konstiga effekter, lager, bilsektorn och så vidare är svaga och under trend", sade han.

På tisdagsförmiddagen har pundet tappat omkring 0,5 procent och över två dagar summeras försvagningen till 0,7 procent.

Vita huset och ledare i kongressen nådde på måndagen en överenskommelse om att höja skuldtaket för två år framöver.

"Det här var en riktig kompromiss för att ge ännu en stor seger till vår fantastiska militär och veteraner!", twittrade president Donald Trump.

Demokraternas ledare i kongressen, Nancy Pelosi och Chuck Schumer, bekräftade snart därefter att ett avtal hade nåtts och skulle röstas om "snabbt" i representanthuset.

Republikanernas ledare i senaten, Mitch McConnell, sade att överenskommelsen "säkerställer resurserna vi behöver för att fortsätta återuppbygga vår militär".

"Det här tar hotet om ett ytterligare skuldtaksdrama ur ekvationen i två år, då vid den tiden många av oss innerligt hoppas att en uppsättning rationella politiker skall ha inrättat sig och denna meningslösa återkommande teater slutar återupprepa sig", sade Marshall Gittler, chefstrateg vid ACLS Global, till Reuters.

              tisdag kl 10.45 (måndag kl 16.15)
             ===================================
USD/SEK    9:4490   (9:4121)   Statsobl 2y  -0,61  (-0,60)
EUR/SEK   10:5660  (10:5573)   Statsobl 10y  0,00  (-0,01)
EUR/USD    1:1184   (1:1216)   Ty obl 10    -0,34  (-0,35)
US obl 10    2,06     (2,04) 

Gösta Lycke +46 8 5191 7910

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -