MIDSONA
FÖRVÄRV GER NY PLATTFORM I SÖDRA EUROPA - VD (Direkt)

2019-07-23 13:24

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Midsona, som säljer hälsoprodukter, kommer med förvärvet av Alimentation Santé in på marknaderna i Frankrike och Spanien.

"Dels skapar vi nu en ny plattform i södra Europa precis som vi först skapat en plattform i Norden och sedan i Dach-regionen. Det har varit en del av vår strategi att göra den här typen av plattformsförvärv och sedan komplettera dem med lite mindre tilläggsförvärv. Den delen av strategin är väldigt tydlig", säger Midsonas vd Peter Åsberg till Nyhetsbyrån Direkt.

Frankrike är, enligt Peter Åsberg, den tredje största marknaden i världen och den näst största marknaden i Europa inom ekologiska livsmedel. Dessutom växer marknaderna för ekologiska livsmedel både i Frankrike och i Spanien.

Midsona skriver i tisdagens pressmeddelande att Alimentation Santé förväntas nå en omsättning på cirka 40 miljoner euro med ett justerat ebitda-resultat på cirka 5 miljoner euro under 2019. Det ger en justerad ebitda-marginal på lite drygt 12 procent. Som jämförelse kan nämnas att Midsona vid halvårsskiftet redovisade en motsvarande marginal på 8,6 procent för en rullande tolvmånadersperiod som avslutades i juni 2019.

"Det är väldigt fina marginaler i de här bolagen och inte minst inom de här växtbaserade köttalternativen", säger Peter Åsberg.

Prislappen och värderingen av Alimentation Santé är något högre än för Midsonas plattformsförvärv av tyska Davert under 2018.

"Om vi jämför plattformsförvärven, det vill säga Davert kontra Alimentation Santé, så har Alimentation Santé en något högre multipel i det här fallet. Det har i mångt och mycket att göra med de produktionsteknologier vi får tillgång till och hur strategiskt viktigt det är för oss", säger Peter Åsberg.

Sett till EV-multiplar exklusive eventuella transaktionskostnader, finansiella effekter och synergieffekter har dock Alimentation Santé en lägre värdering än Davert. Alimentation Santés EV-multipel ligger på cirka 11,5 gånger ebitda-resultatet. Inklusive synergier var det på 8,2 gånger.

Daverts multipel, exklusive eventuella transaktionskostnader, finansiella effekter och synergieffekter låg på cirka 9,7 gånger ebitda-resultatet.

Den andra typen av förvärv som Midsona gör är tilläggsförvärv. Dessa förvärv har generellt sett en lägre EV-multipel än plattformsförvärven och därmed lägre värdering vid förvärvstillfällena.

Att finansieringen av förvärvet av Alimentation Santé sker genom en företrädesemission följer de mål som Midsona har satt upp. Enligt Midsonas skuldsättningsmål ska förhållandet mellan nettoskuldsättning och ebitda-resultatet ligga på 3,0 till 4,0 gånger. På rullande tolvmånader var denna siffra vid utgången av juni 5,7 gånger.

Magnus Bernet +46 8 5191 7953

Nyhetsbyrån Direkt


Midsona B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -