GodFond Sverige & Världen
GodFond Sverige & Världen upp 19,2 procent under första halvåret, handelskriget fortsatt i fokus (Finwire)

2019-07-23 11:38
Den indexnära fossilfria fonden GodFond Sverige & Världen utvecklades positivt i juni med en uppgång om 5,4 procent, varefter avkastningen under 2019 summerar till 19,2 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Förvaltarteamet med Henrik Wold Nilsen i spetsen skriver i en kommentar att förväntningar om nya stimulansåtgärder från centralbankerna i kombination med vapenvilan i handelskriget var bidragande faktorer till den kraftiga uppgången i juni.

"För några kvartal sedan låg fokus för många av världens centralbanker på att normalisera penningpolitiken med högre räntor och en nedtrappning av sina balansräkningar. Den amerikanska centralbanken Fed gick i spetsen för normaliseringen och höjde räntan så sent som i december", förklarar förvaltarteamet och fortsätter:

"Sedan dess har retoriken från Fed ändrats dramatiskt. Först genom att nedtrappningen av balansräkningen (QT) stoppades, och vid det senaste räntemötet indikerades dessutom räntesänkningar redan i höst. Räntemarknaden prisar nu in hela fyra räntesänkningar under de kommande tolv månaderna trots att arbetslösheten i landet ligger på 3,6 procent, vilket är den lägsta nivån sedan 1969".

Inför framtiden bedömer förvaltarteamet att utvecklingen för globala makrotal är fortsatt svag men det är av större vikt hur förväntningarna kring makrotalen kommer att utvecklas. Därtill står utvecklingen i handelskriget fortsatt i fokus för aktiemarknaden, och bedöms också ha stor betydelse för utvecklingen för globala aktier.

De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Volvo, Ericsson och Investor med portföljvikterna 3,2, 3,1 respektive 2,6 procent.

Industrisektorn stod för 21,5 procent av allokeringen vid samma tidpunkt, följt av finanssektorn med 21,4 procent.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

GodFond Sverige & Värl... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -