Ålandsbanken Premium 50 Placeringsfond
Ålandsbanken Premium 50 Placeringsfond avancerade 2,8 procent i juni, gynnsam övervikt i kreditrisk (Finwire)

2019-07-23 13:08
Ålandsbanken Premium 50 Placeringsfond avancerade 2,8 procent i juni, vilket medför att fonden som investerar både på aktiemarknaden och räntemarknaden är upp 12,3 procent i år.

Förvaltarteamet skriver i en kommentar att investerarnas riskaptit ökade på nytt under juni, vilket resulterade i breda börsuppgångar. Även kreditmarknaden utvecklades starkt.

Från förvaltarhåll räknar man med att det tar ytterligare en period för konjunkturbilden att stabiliseras, men man ser ändå framför sig en robustare konjunkturbild under det andra halvåret.

"I höst har det gått ett år sedan störningarna i bilindustrin accentuerades och en anpassning till de nya regelsystemen bör då vara på plats. Optimismen bland hushållen i USA och EMU är den högsta som uppmätts alltsedan millennieskiftet. Med tanke på att privat konsumtion motsvarar 70 procent av BNP i USA är god tillförsikt bland hushåll en garant för en rimligt stark efterfrågan och god tillväxten", förklarar fondens förvaltningsteam.

Vad gäller värderingarna pekar man på att de är i nivå med eller något under genomsnittet för de senaste fem åren och förefaller rimlig relativt marknadens förväntningar på lönsamhet och vinsttillväxt under det närmaste året.

Fonden utvecklades positivt under månaden, med positiva bidrag från både aktier och räntor.

"Kursuppgångar på börsen, fallande räntor samt lägre räntedifferenser i kreditmarknaden, i kombination med försiktig undervikt i aktier samt en övervikt av kreditrisk, innebar att våra premiumfonder stängde månaden med en uppgång om 2 till 3 procent vilket var i överkant med jämförbara nordiska fonder", berättar förvaltarteamet.

De främsta bidragsgivarna under perioden var Investor, Hexagon och Atlas Copco. I botten noterades däremot Danske Bank, Nokia och Wärtsilä.

Man avslutar månadsrapporten med framtidsutsikterna på börsen.

"Sannolikt kommer investerarnas fokus i ökande grad att riktas mot företagsvinsternas utveckling den närmaste tiden. Vi har en positiv inställning till aktiemarknaden på 6 till 12 månaders sikt. Det krävs dock en tydlig förbättring av konjunkturläget och fortsatta framsteg i handelssamtalen för att kurspotentialen fullt ut ska materialiseras", kommenterar man.

De största aktieinnehavet i fonden var per utgången av månaden Novo Nordisk.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Ålandsbanken Kapitalfö... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -