På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

TYSKLAND
BOSTADSBYGGANDE MÅSTE ÖKA, SÄRSKILT I STÄDER - STUDIE (Direkt)

2019-07-22 15:46

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Under 2019 och 2020 har Tyskland ett behov av att 341.700 bostäder per år färdigställs, att jämföra med mellan knappa 278.000 och drygt 287.000 färdigställanden under de tre senaste åren. Inte minst behöver bostadsbyggandet öka i landets största städer.

Det framgår av en studie genomförd av det arbetsgivaranknutna forskningsinstitutet IW (Institut der deutschen Wirtschaft) som publicerats på måndagen.

"Under 2016 till 2018 har bara 71 procent av bostadsbehovet färdigställts i landets sju största städer", heter det.

Den Stockholmsnoterade bostadsutvecklaren Bonava har Tyskland som sin enskilt största marknad sett till omsättning och är verksamt i flera tyska storstadsregioner. Bolaget är den enskilt största bostadsutvecklaren på en fragmenterad tysk bostadsbyggmarknad. Vidare hade bostadsfastighetsbolaget Akelius, med en listad preferensaktie, nära en tredjedel av sitt hyresfastighetsbestånd i Tyskland sett till värde vid utgången av mars. Berlin är enligt bolagets rapportering enskilt största stad både sett till värde och antalet bostäder.

Bara i Berlin behövs det byggas omkring 21.000 nya bostäder per år till och med 2030. I nuläget byggs det inte ens 17.000 lägenheter per år i huvudstaden. Ett ökat byggande är dessutom det bästa sättet att motverka stigande hyror, framhåller IW.

"Lyckas inte det ökade behovet tillfredsställas under kommande år kommer problemet att bli ännu större framöver", bedömer Ralph Henger, fastighetsekonom och medförfattare till studien, enligt en kommentar i samband med publiceringen.

Tyska bostadsfastighetsbolag såsom Deutsche Wohnen har haft en tuff utveckling på Frankfurtbörsen under de senaste månaderna då det förekommit politiska diskussioner om frysta hyresnivåer i Berlin.

"Hur mycket som det byggs i de största städerna har en direkt inverkan på hyrorna. Hyresökningarna i Hamburg, Frankfurt och Düsseldorf är till exempel lindrigare än de i Berlin, München eller Köln", skriver IW i sin sammanfattning.

Enligt studien har de tre förstnämnda städerna täckt åtminstone uppemot 80 procent av bostadsbehovet med nyproduktion under de senaste åren. Motsvarande siffror för Berlin har varit 73 procent, München 67 procent, Stuttgart 56 procent och Köln 56 procent under åren 2016 till 2018.

Akelius äger utöver sitt stora bestånd i Berlin även bostadsfastigheter i Hamburg och München.

Bonava utvecklar både hyresrättsprojekt och ägarlägenheter. Vid halvårsskiftet uppgick den pågående produktionen i Tyskland till 4.256 enheter, varav 1.583 stycken var bostäder i hyresrättsprojekt mot 10.121 respektive 3.185 enheter för hela koncernen. Bolaget framhöll i samband med halvårsrapporten i förra veckan att det inte sett någon inverkan på intresset på tyska hyresrättsprojekt från investerare till följd av diskussionerna om hyresregleringar.

"Det rör bara Berlin och hyror på befintliga hyresfastigheter. Vi ser varken eller räknar inte med någon inverkan", sade vd Joachim Hallengren och resonerade att efterfrågan på nyproducerade hyresfastigheter till och med skulle kunna öka då hyresnivåer i nya projekt inte är en del av diskussionen.

Bonava verkar i tyska storstadsområden som Berlin, Hamburg, Düsseldorf, Köln, Leipzig/Dresden och därutöver kring Frankfurt och Stuttgart samt även runt Rostock i norr. Joachim Hallengren uppgav till Nyhetsbyrån Direkt att han inte är främmande för att addera mark i någon ny tysk region.

Han påpekade samtidigt att det starka läget på den tyska marknaden fått till följd att det tar lite längre tid än vanligt för landets myndigheter att hantera ansökningar om bygglov och detaljplaner.

Under det första halvåret 2019 startade Bonava produktion av 148 tyska bostäder (598), varav inga hyresrättsprojekt. Bolaget räknar med ett ökat antal starter under innevarande halvår och har i Tyskland även ansökt om fler lov än vad de initialt planerat för. Joachim Hallengren påpekade även att handläggningstiderna kan skilja sig kraftigt åt mellan olika distrikt.Akelius Residential Pr... - I dag

{point.key}

Bonava A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -