Raybased
Raybased föreslår riktad konvertibelemission till Brofund med flera (Finwire)

2019-07-22 15:12
Fastighetsteknikbolaget Raybased kommer att kalla till extra bolagsstämma som hålls i mitten av augusti. Styrelsen föreslår att stämman godkänner en konvertibelemission på högst 10 miljoner kronor med en minsta konverteringskurs på 1,85 kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Raybased kommer att fördjupa samarbetet med den största aktieägare Brofund, innebärande att Brofund erbjuder Raybased att teckna ett tvåårigt konvertibelt lån om 5 miljoner kronor till 5,0 procents ränta. Konverteringskursen är enligt förslaget 1,85 kronor.

"Vi ser stora möjligheter för Raybased att hjälpa fastighetsbranschen med digitalisering och en omställning till smartare hus. För oss som ägare är det viktigt att se till att bolaget får den finansiering som behövs för att realisera sin vision om en mer hållbar framtid", säger Johan Karlsson, vd på Brofund.

Raybased ändrade nyligen affärsmodellen till en servicemodell. Modellen har visat sig vara framgångsrik på marknaden och de första avtalen har tecknats med Castellum och Corem, vilket meddelades i slutet av maj.

Den nya affärsmodellen innebär att intäkterna fördelas över en längre period vilket i sin tur kräver viss finansiering under ett initialt skede. Lånet kommer ge Raybased nödvändig likviditet för att ställa om samt tid att realisera de affärer som finns i pipen med bibehållen utvecklingstakt.

Raybaseds styrelse ser positivt på möjligheten att accelerera arbetet med den nya affärsmodellen genom att bolagets likviditet stärks till sunda villkor. Styrelsen ser också positivt på att på sikt få en aktiv ägare med omfattande affärsverksamhet inom finans- och fastighetsinvesteringar.

Brofund har, villkorat av att en extra bolagsstämma lämnar bemyndigande till styrelsen att besluta om konvertibelemissionen, ingått en teckningsförbindelse att teckna sig för konvertibler om 5 miljoner kronor. Dialog förs med några potentiella tecknare om teckning upp till totalt 10 miljoner kronor, vilket således kan aktualiseras inom kort. Dessa tecknare kommer att presenteras när avtal slutits.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -