NOKIA
HELÅRSPROGNOS STÄLLER KRAV PÅ BÄTTRING 2 KV - ANALYTIKER (Direkt)

2019-07-22 16:07

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Efter att Nokia överraskat marknaden med ett svagt första kvartal ökade riskerna betydligt kring återstoden av året. Fokus i halvårsrapporten ligger på om Nokia klarar av att stå fast vid sin helårsprognos, menar analytiker.

"Även om visibiliteten fortsatt är begränsad inför rapporten för det andra kvartalet bedömer vi att resultatet kan visa en viss förbättring från det svaga första kvartalet och att ledningen kan upprepa helårsguidningen om de levererar en hygglig rapport för andra kvartalet", skriver Kepler Cheuvreux i en analys.

Nokia självt har flaggat för ett svagt första halvår, följt av ett starkare andra halvår.

"Vi förväntar oss att försäljningen och lönsamheten förbättras från andra kvartalet, men framförallt under andra halvåret", sade Nokiachefen Rajeev Suri i slutet av april samband med rapporten för det första kvartalet.

Trots att förväntningarna på Nokia har kommit ned efter missen det första kvartalet tror Credit Suisse att konsensus för Nokias rörelsemarginal för det andra kvartalet, liksom för helåret, fortfarande ligger för högt.

Investmentbanken menar emellertid att det viktigaste är att Nokia visar signaler på att leveranserna kring 5G-produkterna har förbättrats.

"Detta, i kombination med att kostnadssänkningar hjälper resultaträkningen från det andra halvåret 2019, tror vi kan leda till att marginalförbättringen kan komma tillbaka på rätt spår", skriver Credit Suisse i en analys.

Deutsche Bank påpekar också att Nokia på medellång sikt borde dra fördel av de stora 5G-utrullningarna i USA, vilket kommer att följas av utbyggnader i Korea, Japan och Kina.

"Dessutom borde Nokias rörelsemarginal gynnas av försenade effekter av kostnadssänkningar i USA, vilket borde hjälpa till att avsevärt förbättra Networksmarginalen från 2018 till 2020", skriver Deutsche Bank.

Enligt Infront Datas sammanställning av 17 analytikers förväntningar väntas koncernens justerade rörelsemarginal uppgå till 4,8 procent (6,3) för det andra kvartalet.

Det skulle innebära en tydlig förbättring jämfört med första kvartalets justerade rörelsemarginal på -1,2 procent och ett steg på väg mot helårsprognosen.

Analytikerna tvivlar dock på att helårsprognosen uppnås. Snittestimatet, enligt Infront Datas sammanställning, ligger på en justerad rörelsemarginal på 8,8 procent för koncernen för helåret 2019 och missar därmed Nokia egen prognos om att koncernens justerade rörelsemarginal uppgår till 9-12 procent under 2019.

Nokia väntas offentliggöra sin rapport torsdagen den 25 juli klockan 7.00, svensk tid. En rapportkonferens hålls klockan 14.00.

Snittestimatet som Nyhetsbyrån Direkt använder i rapporttelegram är baserat på estimat från minst tre analytiker i en sammanställning av Infront Data. Gruppen som bidragit till snittestimatet utgör en del av det totala antalet analytiker som löpande följer bolaget och gör estimat över kvartalsresultat. Snittestimatet bör därför ses som en indikation om var förväntningarna ligger.Nokia Oyj - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -