MAKRO
HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA (OMS) (Direkt)

2019-07-22 06:00

(Omsändning: sändes första gången på fredagen)

TISDAG DEN 23 JULI

==================

kl 15.00: IMF: konjunkturuppdatering World Economic Update

I vårprognosen i april sänkte IMF sin prognos för den globala BNP-tillväxten 2019 till 3,3%, från 3,5% tidigare, medan prognosen för 2020 lämnades oförändrad på +3,6%. Fonden påpekade då att om den nuvarande avmattningen skulle visa sig bli allvarligare och mer utdragen än i basscenariot så borde den makroekonomiska policyn bli mer stöttande.

I en rapport inför G20-mötet i juni noterade IMF sedan att det syntes trevande tecken på stabilisering i den globala ekonomiska tillväxten efter att stora centralbanker bromsat normaliseringen av penningpolitiken. Men även om fonden noterade att aktuella data antydde att tillväxten kunde ha ökat under första kvartalet höll man fast vid prognosen om att den globala ekonomin kommer att växa 3,3 procent i år.

IMF varnade också, inför G20-mötet, för att återhämtningen kom med nedåtrisker, och man räknade bland annat upp handelsspänningar och en oordnad oordnad brexit.

ONSDAG DEN 24 JULI

==================

kl 10.00: EMU: Markit PMI (prel) juli

Sammanvägda PMI har stabiliserats i år efter ett tungt 2018 och uppgick till 52,2 i juni från 51,8.

Inför det preliminära utfallet väntas sammanvägda PMI sjunka till 52,1.

"Än så länge finns inga tecken på en ekonomisk återhämtning i euroområdet under andra halvåret. Global efterfrågan på industrivaror, särskilt från Kina, är fortsatt svag. Ovanpå det börjar problemen i fordonsindustrin sprida sig till andra tillverkningssektorer", skriver Commerzbank.

Industri-PMI väntas stiga till 47 från 47,6 i juni och tjänste-PMI väntas sjunka till 53,3 från 53,6 i juni.

TORSDAG DEN 25 JULI

===================

kl 9.00: KI: konjunkturbarometer juli

Barometerindikatorn sjönk till 98,1 i juni från 99,4 i maj, vilket var den lägsta noteringen sedan september 2013, men ändå bara "aningen svagare stämningsläge än normalt".

Samtliga företagssektorer bidrog till nedgången i juni medan däremot hushållens förtroende återhämtade sig något.

Silf/Swedbanks inköpschefsindex (PMI) för industrin sjönk till 52,0 i juni, från 53,1 i maj. Delindex för produktion steg visserligen i juni, men delindex orderingång och sysselsättning sjönk.

kl 9.30: SCB: arbetslöshet juni

I maj steg arbetslösheten till 6,4 procent, från 5,9 procent i april, vilket var under konsensusprognosens 6,2 procent, men uppgången följde då på ett oväntat lågt utfall i april.

I Infront Datas enkät bland två analytiker spås en nedgång till 6,2 procent i den säsongsrensade arbetslösheten.

Riksbanken räknade i sin penningpolitiska rapport i juli med att den säsongsjusterade arbetslösheten skulle uppgå till 6,28 procent under andra kvartalet, ner från 6,36 under första kvartalet. Riksbanken ser därefter en svagt stigande arbetslöshet under hela resten av prognosperioden, till och med tredje kvartalet 2022.

kl 10.00: Tyskland: IFO-index juli

Har sjunkit successivt från toppen i slutet av 2017. I juni sjönk IFO-index till 97,4 från 97,9 i maj. Inför julisiffran väntas en minskning till 97, enligt Reuters prognosenkät.

kl 13.45: ECB: räntebesked

ECB:s sommarmöte brukar i vanliga fall vara mest rena expeditionsaffärer, men det gäller knappast årets julimöte efter att förväntningarna om nya, och möjligen stimulanser trappats upp den senaste tiden - inte minst på grund av signaler från just ECB.

Vid föregående penningpolitiska möte, den 6 juni ändrade ECB sin ränteguidning och signalerade att räntorna kommer att vara oförändrade åtminstone till och med första halvåret 2020, tidigare var budskapet att räntan skulle bli oförändrad till åtminstone slutet av 2019.

Vid den efterföljande presskonferensen sade chefen Mario Draghi att globala motvindar fortsatt tynger den ekonomiska utvecklingen samt att inkommande data pekar mot svagare tillväxt och sjunkande inflation i närtid. Han sade också att rådets beslut hade varit enhälligt, men att diskussionen också präglades av beredskap att agera om utsikterna skulle försämras. Vissa ledamöter hade talat om att återstarta QE-programmet, och vissa hade nämnt möjligheten för räntesänkning.

I samband med ECB-konferensen i Sintra, den 18 juni, klargjorde Draghi också att det behövs mer stimulans om utsikterna för euroområdet inte förbättras. Han noterade att ytterligare räntesänkningar är en del av ECB:s verktygslåda och att det fortsatt finns möjlighet att utöka QE-programmet.

Flertalet ekonomer tror ändå att ECB föredrar att vänta till rådsmötet i september innan man sjösätter nya stimulanser, då de kan underbyggas med nya tjänstemannaprognoser, men vissa utesluter inte att det kan komma nya lättnader redan vid detta möte.

Enligt Reuters prognosenkät tror fem av 67 tillfrågade ekonomer att depositräntan kommer att sänkas, varav fyra med 10 punkter och en med 20 punkter, medan övriga räknar med oförändrad ränta.

FREDAG DEN 26 JULI

==================

kl 9.30: SCB: detaljhandel juni

I maj sjönk detaljhandeln med 0,5 procent i årstakt, betydligt under väntade +2,0 procent. Dagligvaruhandeln minskade med 2,1 procent medan sällanköpsvaruhandeln steg med 0,9 procent.

Försäljningen i de svenska Ica-butikerna steg 1,6 procent i juni jämfört med motsvarande månad i fjol, mätt i jämförbara butiker, och steg lika mycket totalt. Ica bedömer att kalendereffekten var +-0 procent i juni.

Svensk Handel Stils index visade att klädförsäljningen steg med med 2,1 procent i årstakt i juni, i löpande priser. Skohandeln steg samtidigt med 1,5 procent.

I konjunkturinstitutets junibarometer sjönk detaljhandelsindex 3,7 enheter, till 102,3, men samtidigt steg hushållsindikatorn 3,1 enheter, till 93,8, och det var framför allt hushållens omdöme om den egna ekonomin som vände upp tydligt i maj.

Swedbank räknar med att den svaga försäljningen i maj byts ut mot stark tillväxt i juni. De pekar dels på KI-barometern, men även en relativt god försäljning från Ica under månaden.

kl 14.30: USA: BNP (prel) 2 kv

Konsensus för andra kvartalet ligger på en ökning med 1,8 procent, enligt Reuters prognossammanställning.

Commerzbank skriver att tillväxten väntas ha sjunkit betydligt jämfört med första kvartalets tillväxt på 3,1 procent.

"Men tillväxtens sammansättning förbättrades sannolikt. I första kvartalet drevs tillväxten särskilt av en uppbyggnad av lager och ett mindre handelsunderskott. Slutgiltig inhemsk efterfrågan, som exkluderar dessa två volatila komponenter, steg bara med 1,6 procent. Det var framförallt en följd av att den privata konsumtionen ökade med endast 0,9 procent", skriver Commerzbank.

Under andra kvartalet var köplusten hos amerikanska konsumenter betydligt bättre och konsumtionen väntas visa en stark ökning om 4 procent, enligt banken. Samtidigt väntas pendeln svänga tillbaka för lager och utrikeshandeln, två faktorer som tynger tillväxten.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -