IRAN
STORBRITANNIEN KAN INTE UTESLUTA SANKTIONER - ELLWOOD (Direkt)

2019-07-22 05:39

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Irans ambassadör i Storbritannien varnade för ökade eskalering på söndagen, efter att Storbritannien inte önskat utesluta sanktioner som respons på Teherans kapning av en brittisk flaggad oljetanker.

Det rapporterar Reuters.

Det var under fredagen som Iran beslagtog en brittisk oljetanker, som tillhör det svenska rederiet Stena Bulk, i Hormuzsundet. Efter incidenten svarade Storbritanniens utrikesdepartement med att kalla aktionen en "fientlig handling".

Britanniens juniora försvarsminister, Tobias Ellwood, avskrev inte möjligheten att rikta sanktioner mot Iran som respons.

"Vårt första och viktigaste ansvar är att lösa situationen med det nuvarande skeppet, göra det säkert för andra brittisk-flaggade skepp att verka i området och sedan titta på den större bilden", sade Ellwood till Sky News.

Under fredagen när kapningen skedde och nyheten kablades ut reagerade oljepriset genom att stiga nästan 1 dollar per fat inom några minuter.

I ett brev till FN:s säkerhetsråd, uppgav Storbritannien att fartyget närmades av iranska styrkor på omanskt havsterritorium, där den även hade laglig rätt att passera.

Iran hävdar å andra sidan att den kapade tankern "riskerade sjöfartssäkerheten" i Hormuz sundet. Via statlig iransk tv kunde även höras att alla 23 av besättningen ombord skall vara säkra, vid god hälsa och hålls vid Bandar Abbas hamn.

Ägaren till fartyget, det svenskbaserade bolaget Stena Bulk, uppgav att de hoppas kunna besöka besättningen, vilka härrör från Indien, Lettland, Filipinerna och Ryssland.

Bloomberg News rapporterar under måndagen att Storbritanniens premiärminister, Theresa May kommer att leda ett möte i "nödutskottet", som kommer att behandla sjöfarten i den persiskaviken.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -