Vontobel Fund - mtx Sustainable Emerging Markets Leaders
Vontobel Fund mtx Sustainable Emerging Markets Leaders har byggt upp positioner i Alibaba och JD.com (Finwire)

2019-07-19 12:47
Vontobel Fund mtx Sustainable Emerging Markets Leaders steg marknadslikt i det andra kvartalet med en uppgång om 0,4 procent. Fonden är därmed upp 14,1 procent sedan årsskiftet, vilket kan ställas mot jämförelseindexutvecklingen om 10,9 procent. Förvaltarteamet har byggt upp positioner i Alibaba samt JD.com. Det framgår av en kvartalsrapport.

Förvaltarteamet inleder med att berätta att centralbanker globalt har blivit mer mjuka i sina penningpolitiska hållningar under 2019, och i juni förbättrades sentimentet igen till följd av mer duvaktiga signaler från Federal Reserve. Detta ackompanjerades av vapenvila i handelskriget.

För fondens del har allokeringen sett till länder varit positiv, men överskuggats av aktievalen.

Övervikter i Israel, Singapore och Ryssland har gynnat fonden, medan övervikt mot Kina har tyngt avkastningen.

På bolagsnivå har en ljuspunkt varit den kinesiska e-handelsjätten Alibaba som är ett nytt innehav, medan fonden missgynnats av exponering mot den indiska banken Yes Bank och det kinesiska järnvägsbolaget Zhuzhou CRRC.

Förutom Alibaba har man under kvartalet även köpt in sig i China Gas och JD.com. Den senare är Kinas näst största e-handelsbolag.

Istället har innehaven i Dong-e-e-Jiao (medicinbolag), Hangzhou Hikvision (videoövervakning) och Yes Bank avyttrats.

På aggregerad nivå har förändringarna bidragit till att exponeringen mot Kina har ökat. Exponeringen mot Latinamerika har även stigit, medan i den andra vågskålen återfinns Indien som man nu är ännu mer underviktade.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -