SAAB
EFTERFRÅGAN PÅ MARKNADEN ÄR FORTSATT HÖG - VD (Direkt)

2019-07-19 07:57

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Försvarsföretaget Saab upplever att efterfrågan på marknaden är fortsatt hög, och bolaget ser betydande affärsmöjligheter under resterande del av året.

Det uppger vd Håkan Buskhe i delårsrapporten.

Mindre ordrar ökade starkt under det första halvåret 2019 jämfört med motsvarande period i fjol, uppger Saab-chefen.

Koncernens orderingång under första halvåret uppgick till 9,7 miljarder kronor (12,7). Saab hade fortsatt stark försäljningstillväxt och stärkt rörelsemarginal, kommenterar Håkan Buskhe.

"Under första halvåret ökade Saabs försäljningsintäkter med 8 procent och rörelsemarginalen stärktes. Saab fortsätter att driva en internationalisering av verksamheten och under första halvåret har flera steg tagits för att stärka den lokala närvaron. Beslutet om att inrätta den nya utvecklings- och produktionsanläggningen i West Lafayette, Indiana, USA, där Saab skall producera sin del av skolflygplanet T-X som beställts av det amerikanska flygvapnet, är ett tydligt exempel på detta", uppger Saab-chefen.

Försäljningsintäkterna under första halvåret steg till 16.941 miljoner kronor (15.719) och ökade organiskt med 7 procent.

"Ökningen av försäljningsintäkterna är främst hänförlig till en högre nivå av leveranser inom affärsområdet Dynamics och högre aktivitetsnivå inom affärsområdet Industrial Products and Services", uppger bolaget.

Rörelseresultatet steg till 1.221 miljoner kronor (905), med en rörelsemarginal om 7,2 procent (5,8).

"Vidtagna åtgärder för att öka produktiviteten bidrog till förbättrade marginaler i perioden. Saab har ett stort fokus på att säkerställa leverans av milstolpar i stora projekt. I andra kvartalet sjösattes ubåten HMS Gotland, vilket innebär att två av de svenska ubåtarna i Gotlandsklassen nu genomgått en omfattande halvtidsmodifiering. Utvecklingen och produktionen av stridsflygsystemet Gripen E fortsatte enligt plan och under perioden gjordes de första flygningarna med ett tredje flygplan", skriver Håkan Buskhe.

Arbetet med att anpassa produktportföljen, öka marknadseffektiviteten samt att öka takten i automatisering och digitalisering av verksamheten fortsätter, heter det vidare.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


SAAB B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -