RÄNTOR/VALUTOR
WILLIAMS, CLARIDA PRESSADE USD, USA-RÄNTOR (Direkt)

2019-07-19 06:01

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska statspappersräntor sjönk tydligt efter den svenska marknadens stängning på torsdagen, dollarn handlades samtidigt svagare mot euron och japanska yen i USA.

Ränte- och valutarörelserna följde på kommentarer från Fedchefen i New York, John Williams, om behovet för centralbanker att agera snabbt vid tecken på svaghet i en lågräntemiljö.

"När du har begränsad stimulans att tillgå är det värt att agera snabbt och sänka styrräntor vid första tecken på ekonomiskt trångmål", sade han.

John Williams sade också att investerare nu börjar betrakta den låga inflationen de senaste åren mindre som en avvikelse och mer som "det nya normala".

I en frågestund efter anförandet sade John Williams att de låga inflationsförväntningarna är "något oroande givet den annars starka amerikanska ekonomin".

"Min oro är att inflationsförväntningarna kan förankras för lågt, och vi kanske ser det, har sett det i andra länder", sade han.

"Det bevisas av en brett baserad nedgång i marknadsbaserade mått på långsiktiga inflationsförväntningar sedan mitten av 2000-talet", sade han.

New York Fed gick senare ut med ett ovanligt klarläggande om att John Williams tal var av akademisk art och inte någon signal inför kommande FOMC-möte, den 30-31 juli.

Förväntningarna om snabba Fedsänkningar fick ändå ytterligare stöd av kommentarer från vice Fedchefen Richard Clarida, som i en intervju med Fox News sade att penningpolitiska beslutsfattare inte bör vänta till dess ekonomin uppenbart har försvagats innan man sänker räntan för att "hålla ekonomin på rätt köl".

Richard Clarida hänvisade till ekonomisk forskning och sade "vi behöver fatta beslut beroende på vart vi tror att ekonomin är på väg och, viktigt, var riskerna mot ekonomin ligger".

Han påpekade att USA-ekonomin är "på ett bra ställe", men den senaste tidens globala data har varit en besvikelse på nedsidan.

"Desinflationstrycket, om något, är mer intensivt än jag trodde för bara sex veckor sedan", sade han.

Enligt CME:s "Fedwatch Tool" steg terminsmarknadens inprisade sannolikhet för att Fedräntan sänks med 50 punkter, i stället för 25 punkter, till nära 45 procent på torsdagskvällen, från drygt 34 procent på onsdagen.

I eftermiddag, klockan 16.00, publiceras preliminära Michiganindexet för juli och strax efter klockan 17 ska Fedchefen i St Louis, James Bullard, om framtidens monetära och finansiella system. Klockan 22.30 ska också Fedchefen i Boston, Eric Rosengren delta i en paneldiskussion med bland annat BOJ-chefen Haruhiko Kuroda.

Asiatiska börser noterar överlag tydliga uppgångar på fredagen med stöd av förstärkta förväntningar om snara Fedräntesänkningar, även om dollarn och USA-räntorna vänder något uppåt efter förtydligandet från New York Fed (om att Williams tal inte var någon direkt penningpolitisk signal).

Data från Japan på fredagsmorgonen visade att kärninflationen, KPI exklusive färska livsmedel, sjönk till 0,6 procent i juni från 0,8 procent i maj. Nedgången var visserligen väntad, men nivån var samtidigt den lägsta sedan i juli 2017 vilket sannolikt tänder åtminstone gula varningssignaler hos Bank of Japan

Det är fortsatt tämligen tunt på den europeiska makroagendan på fredagen, men i Tyskland publiceras i alla fall PPI-data för juni klockan 8.00.

              fredag kl 6.00 (torsdag kl 16.15)
              ==================================
USD/SEK    9:3152  (9:3566)  EUR/USD    1:1264  (1:1223)
EUR/SEK   10:4924 (10:5013)  USD/JPY    107:53  (107:90)
Jp obl 2    -0,21   (-0,21)  Jp obl 10   -0,15   (-0,14)
Ty obl 2    -0,77   (-0,76)  Ty obl 10   -0,32   (-0,31)
US obl 2     1,79    (1,83)  US obl 10    2,04    (2,06)

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -