LOOMIS
UTREDNING VISAT PÅ BRISTER, SER EJ VÄSENTLIG RES-EFFEKT (Direkt)

2019-07-19 08:25

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Loomis interna och externa utredning, i kölvattnet av att dansk media anklagat bolaget för vara inblandad i penningtvätt, har visat på brister i förhållande till efterlevnaden av interna policys och förfaranden och det har konstaterats att tillämpad standard för regelefterlevnad kunde ha varit högre.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Baserat på aktuell information, bedömer Loomis dock att det aktuella ärendet inte har någon väsentlig effekt på Loomis-koncernens finansiella ställning och resultat, skriver bolaget vidare och pekar på att det inte vid något tillfälle har delgivits misstanke från myndigheter i den aktuella frågan.

Den interna utredningen har utförts av Loomis koncernövergripande riskfunktion och de externa oberoende utredningarna av KPMG samt Advokatfirman Erling Grimstad AS. Syftet med de externa utredningarna har varit att utvärdera Loomis FX:s system för motverkande av penningtvätt (AML) samt att granska efterlevnaden av relevanta regelverk.

Loomis FX är bolagets valutaväxlingsverksamhet i Danmark som har bedrivits av Loomis Foreign Exchange AS i Norge.

"Loomis FX:s policys och förfaranden omfattar de viktigaste aspekterna av kraven som följer av AML-regelverket inklusive krav om kundkännedom. Brister i förhållande till efterlevnaden av interna policys och förfaranden har dock identifierats och det har konstaterats att tillämpad standard för regelefterlevnad kunde varit högre", skriver Loomis.

Bristerna har enligt bolaget i vissa fall lett till att FX-verksamheten inte bedrivits på ett tillfredsställande sätt. Detta gäller exempelvis avseende frågor om tillstånd, anslutning av kunder, specifika tjänster för, och kontroll av, högriskkunder, såväl som rapportering av misstänkta transaktioner och aktiviteter till myndigheterna.

Med anledning av ovanstående har Loomis kontaktat den norska finansinspektionen för att dela slutsatserna från utredningarna men även för att informera om åtgärder för att stärka organisationens policys, förfaranden och rutiner i förhållande till AML. Även den danska Finansinspektionen har informerats om ovanstående åtgärder.

Börsredaktionen +46 8 51917900 https://twitter.com/direktse

Nyhetsbyrån Direkt


Loomis - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -