KEMIRA
KOSTNADER I FOKUS PÅ FRÅGESTUND (Direkt)

2019-07-19 15:11

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Finländska kemikoncernen Kemira bedömde marknadsläget som generellt bra under andra kvartalet efter att ha kommit från ett "väldigt bra" marknadsläge föregående rapportperiod.

Det sade Kemiras vd Jari Rosendal vid fredagens rapportkonferens som ägde rum vid 12-tiden, svensk tid.

Intäkterna, som kom in något lägre än i fjol, uppges vara framkallade av bolagets kvalitetsfokus snarare än kvantitetsfokus. Det är något som under kvartalet börjat bära frukt, och samtliga regioner bolaget är verksamma inom bidrog till en ökad lönsamhet, poängterar vd:n.

Jari Rosendal nämnde vidare att huvudfokus under det första halvåret har varit och fortsättningsvis kommer att vara aktiv prishantering, översyn av produktportföljen och serviceerbjudanden, där bolaget ska vara måttliga och inte "över-serva" sina kunder.

Kemiras vd medgav att bolaget tidigare haft kapacitetsproblem, men att detta genom, bland annat, produktionsfaciliteten i Kina kan komma att ändras.

Kemiras finanschef Petri Castrén tryckte även han på hanteringen av kostnader, vilken bedöms vara särskilt viktigt med hänsyn till exempelvis handelspolitisk osäkerhet. De rörliga kostnaderna förväntas av finanschefen ha begränsad effekt på resultatet.

"Kaustiksoda säljer vi vidare med en fast marginal, vilket gör att vi inte är speciellt exponerade mot priset. Vad gäller energipriserna har vi en prissäkringspolicy som sträcker sig över femårshorisonter", svarade Kemiras finanschef på frågan rörande bolagets exponering mot råvarupriser.

Avseende capex-investeringarna i kapacitetsökningar är dessa kostnader redan inräknade, sade Jari Rosendal och pekar i stället på de "signifikanta" lönsamhetsbidrag som investeringarna kommer att generera nästkommande år.

Adam Makkonen +46 8 5191 7914

Nyhetsbyrån Direkt


Kemira Oyj - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -