Captor Iris Ränta
Captor Iris Ränta utvecklades väl i juni, upp 7,3 procent i år - ser inte framför sig större förändring av ränteläget (Finwire)

2019-07-19 14:55
Captor Iris Ränta steg 1,9 procent i juni. Det medför att den aktivt förvaltade obligationsfonden är upp 7,3 procent i år, vilket överträffar jämförelseindexutvecklingen under samma period.

Förvaltarteamet skriver i en kommentar att juni bjöd på fallande svenska räntor, drivet mycket av centralbankerna Federal Reserve och ECB.

"Svensk 10-årig swapränta har under månaden nått sin lägsta nivå någonsin på 53 baspunkter, och slutade månaden på 54,25 baspunkter. De fallande räntorna har påverkat bostadsobligationsmarknaden och för att få positiv yield to maturity behöver investerare nu gå längre än 3 år ut på kurvan", berättar fondens förvaltningsteam.

De bedömer att det inte finns mycket just nu som tyder på någon stor förändring av ränteläget.

De pekar på att den tyska 10-åringen har handlats ner till nivåer i närheten av ECB:s styrränta samtidigt som ECB talar om förlängning av stödprogram. Riksbanken håller dock fortsatt fast vid sin prognos om räntehöjning i slutet av året.

De största emittenterna i portföljen var per utgången av månaden Swedbank Hypotek, Länsförsäkringar Hypotek och Stadshypotek med portföljvikterna 20, 19,3 respektive 18,5 procent.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -