VOLVO
ORDERINGÅNG PÅ LASTBILAR SJÖNK 21% - SAMMANFATTNING (Direkt)

2019-07-18 11:42

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Lastbilskoncernen Volvos vinst och försäljning hamnade över förväntan i det andra kvartalet 2019 men orderingången låg under. Vd Martin Lundstedt påpekade att kunderna avvaktar mer klarhet om konjunkturutvecklingen under 2020 innan de lägger nya order. Orderingången för det andra kvartalet var något lägre än väntat.

Här följer en punktvis sammanfattning av rapporten:

Förberett på avmattning, inga planer på sparprogram. Volvo är väl förberett för en avmattning i lastbilsmarknaden och har en flexibilitet för att anpassa verksamheten. Inga planer finns dock på att göra något större program med kostnadsnedskärningar för koncernen. Under loppet av andra halvåret kommer att Volvo att anpassa produktionen.

Lastbilsorder sjönk 21 procent. Volvos nettoorderingång på lastbilar sjönk under andra kvartalet med 21 procent till 47.821 enheter. Snittförväntan, enligt Infront Datas analytikersammanställning inför rapporten, var 49.080 lastbilar. Den nordamerikanska orderingången minskade med 53 procent och i Europa sjönk orderingången på tunga och medeltunga lastbilar med 9 procent.

Vinst och försäljning överträffade. Volvos rörelseresultat uppgick till 15.105 miljoner kronor i andra kvartalet. Det var högre än förväntade 13.548 miljoner kronor i Infront Datas prognossammanställning. Rörelsemarginalen blev 12,5 procent för kvartalet, väntat var 11,9 procent. Försäljningen landade på 120.694 miljoner kronor och även det var högre än vad som väntades.

Spår oförändrad lastbilsmarknad Europa i år från 2018. Volvo drar upp sina prognoser för lastbilsmarknaderna i både Europa och Nordamerika 2019. I Europa väntas lastbilsmarknaden nu uppgå till 320.000 fordon i år, vilket är samma nivå som 2018 (tidigare prognos var 300.000 fordon).

"Vi guidar för en oförändrad marknad på helåret och det innebär cirka 8 procent lägre marknad under andra halvåret. Det är i den magnituden som vi kan se vad vi är efter", sade vd Martin Lundstedt.

Marknaden i Nordamerika spås i år uppgå till 325.000 fordon, en ökning med 15.000 fordon från tidigare bedömning och jämfört med utfallet 2018.

Upprepar prognoser VCE-marknader 2019. Volvo upprepar samtliga sina prognoser för utvecklingen på marknaderna för anläggningsmaskiner under helåret 2019. Europamarknaden väntas fortfarande visa en utveckling om -5 till + 5 procent i år medan marknaden i Nordamerika beräknas växa upp till 10 procent.

I Kina bedöms marknaden, liksom tidigare, växa med upp till 10 procent under 2019.

I andra kvartalet ökade orderingången på anläggningsmaskiner i division VCE med 6 procent, drivet av Kina.

Batterisamarbete med Samsung. Volvo och sydkoreanska Samsung har ingått en strategisk allians som omfattar gemensam utveckling av batterier speciellt anpassade för Volvokoncernens lastbilar. Avsikten är att Volvokoncernen kommer att använda Samsung batteripaketteknik för montering i Volvokoncernens produktion av elektrifierade lastbilar.

Börsredaktionen +46 8 51917900 https://twitter.com/direktse

Nyhetsbyrån Direkt


Volvo B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -