Tellus Bank och Finansfond
Bra juni månad för Tellus Bank och Finansfond - ser viss uppvärderingspotential för sektorn, köpt in sig i Hoist (Finwire)

2019-07-18 14:13
Tellus Bank och Finansfond, som investerar i europeiska bank- och finansaktier, utvecklades positivt i juni med en uppgång om 2,7 procent. Referenstillgången och bank-ETF:en Amundi MSCI Euro Banks steg under samma period med 0,2 respektive 1,1 procent, enligt en månadsrapport.

Förvaltarteamet skriver i en kommentar att efter en mycket svag maj månad så visade bank och finanssektorn en viss återhämtning i juni, som dock inte var i paritet med marknaden generellt.

"Förmodligen kan det faktum att vi nu har utdelningssäsongen bakom ha en viss inverkan, då sektorn som bekant har en generellt hög direktavkastning som nog många investerare har velat ta del av och därmed inte sålt sina aktier så länge utdelningssäsongen fortgick. I takt med högre riskvillighet fick vi också se en starkare återhämtning bland banker i södra Europa än i Norden", förklarar fondens förvaltningsteam.

De främsta bidragsgivarna under månaden var det schweiziska riskkapitalbolaget Partners Group och det finska försäkringsbolaget Sampo. Det enda innehav som uppvisade negativ avkastning var det norska försäkringsbolaget Storebrand.

Fonden har avyttrat ett innehav och gjort en ny investering.

"Vi har sålt den tyska banken Deutsche Bank som brottas med stora strukturproblem och som de senaste dagarna har aviserat ett gigantiskt nedskärningsprogram och slutet på dess satsning att slå sig in som en ledande global investmentbank", berättar förvaltarteamet.

Istället har man köpt in det svenska kreditåtervinningsbolaget Hoist, som bedöms ha lagt många av bolagets problem bakom sig.

Inför framtiden berättar förvaltarteamet att deras syn på aktiemarknaden generellt just nu är neutral till försiktigt optimistisk.

"Om aktiemarknaderna förblir stabila bör det finnas en viss uppvärderingspotential för bank och finanssektorn i det kortare perspektivet, då den har gått avsevärt sämre än marknaden generellt under året och värderingarna framstår som attraktiva", förklarar man.

De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Resurs, Storebrand och Amundi med portföljvikterna 6, 5,9 respektive 5,7 procent. Portföljvikterna har klart minskat på månadsbasis.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -