SWEDISH MATCH
TÄNDPRODUKTER SVAGT, RYSSLAND LJUS I TUNNELN -VD (Direkt)

2019-07-18 11:36

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Swedish Match minsta produktsegment Tändprodukter missade förhandstipsen rejält i det andra kvartalet. Rörelsevinsten minskade till 6 miljoner kronor (46), att jämföra med analytikernas förväntningar som låg på 44 miljoner

"Det är ett väldigt svagt resultat. Men vi räknar definitivt med en förbättring under kommande kvartal. Det blir dock svårt ta igen det förlorade andra kvartalet så året som helhet kommer inte bli särskilt starkt", säger Swedish Match vd Lars Dahlgren till Nyhetsbyrån Direkt.

"Tändarna går förhållandevis bra i år om det inte vore för de kraftiga kostnadsökningarna för råmaterial (nylonpriset, reds anm). Tändstickorna har varit en väldig utmaning det här året, framför allt på den brasilianska marknaden där hela sentimentet i handeln har varit väldigt svagt", fortsätter han.

Swedish Match har arbetat med att få ner kostnadskostymen i Brasilien och nu tar bolaget ett steg till och stänger det separata huvudkontoret och flyttar det till sin fabrik.

I torsdagens rapport uppges att åtgärder för att anpassa kostnadsstrukturen i Brasilien belastade det andra kvartalet med omstruktureringskostnader om 12 miljoner kronor.

"Verksamheten har stora skogsodlingar för tändsticksförsörjningen, men i och med att volymerna gått ner finns det ett övervärde. Vi räknar med att sälja av skog i det tredje kvartalet som i praktiken betalar för det här årets och förra årets omstruktureringskostnader i Brasilien. Vi talar om drygt 20 miljoner kronor i reavinst", säger Lars Dahlgren.

Han pekar även på att de svaga tändsticksvolymerna i Afrika där Swedish Match medvetet strypt leveranser på grund av kunders betalningsproblem.

"Men de är på god väg att lösas så vi släpper på leveranser igen i det tredje kvartalet", säger han.

"Ett annat ljus i tunneln är att det går väldigt bra på tändarsidan i Ryssland. Det har varit väldigt utmanande, men utvecklingen är betydligt bättre på sista tiden", säger vd:n.

Mats Torgander +46 8 5191 7915

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -