SWEDISH MATCH
EJ LÄNGRE SÄKRA PÅ VOLYMTILLVÄXT CIGARRER 2019 (Direkt)

2019-07-18 08:43

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Swedish Match är inte längre övertygade om att cigarrmarknaden i USA kommer att uppnå volymtillväxt under 2019.

Det framgår av delårsrapporten för det andra kvartalet.

Swedish Match skrev i rapporten för det första kvartalet att det räknade med "viss tillväxt på cigarrmarknaden i USA" 2019.

De uppdaterade utsikterna för cigarrmarknaden beror på att kategorin i sin helhet minskat under det första halvåret, skriver Swedish Match.

Under andra kvartalet 2019 uppgick leveransvolymerna för cigarrer till 433 miljoner, en minskning med 7 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

Baserat på information om leveranser från distributörer till handeln minskade volymerna för massmarknadscigarrer i USA i en snabbare takt under det andra kvartalet, ner nästan 4 procent, med störst minskning för segmentet för HTL-cigarrer.

"Vi har en fortsatt optimistisk syn på vår cigarrverksamhet i USA och står väl rustade att driva tillväxtmöjligheter med vår breda produktportfölj och vår starka position inom de segment som fortsätter att uppvisa tillväxt", skriver Lars Dahlgren.

Han påpekar också att bristsituationen för tobak till Swedish Match så kallade rolled leaf-cigarrer har förbättrats under andra kvartalet, vilket ger bolaget en starkare position inför andra halvåret.

Cigarrer ingår i Swedish Match produktsegment Övriga tobaksprodukter. Där blev både omsättning och rörelseresultatet under andra kvartalet 6 procent sämre än snittestimatet i Infront Datas prognossammanställning.

"Den finansiella utvecklingen under kvartalet för vårt produktsegment Övriga tobaksprodukter kan vid första anblick verka svag, men det är viktigt att notera att andra kvartalet i fjol var ett rekordkvartal både vad avser försäljning och rörelseresultat", skriver Lars Dahlgren.

Vad gäller tuggtobak, som också ingår i produktsegmentet, minskade leveransvolymerna i USA med 9 procent under kvartalet.

"Vår verksamhet för tuggtobak i USA fortsätter att på ett effektivt sätt hantera en minskande produktkategori och marknadsskiftet mot lägre prissatta produkter", skriver vd.

Kristine Trapp +46 8 5191 7927

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -