INTRUM
JUSTERAD OMSÄTTNINGSTILLVÄXT 11% 2 KV - FC (Direkt)

2019-07-18 13:09

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kredithanteringsbolaget Intrums omsättningstillväxt var 11 procent i det andra kvartalet, inte rapporterade 4 procent, om en större kompensationsbetalning i det andra kvartalet 2018 exkluderas.

Det sade finanschefen Anders Engdahl under torsdagens rapportpresentation.

Detta bidrog även till att den organiska tillväxten var -14 procent i kvartalet. Omsättningen i det andra kvartalet var 3.784 miljoner kronor, mot Infront Datas snittestimat utifrån fyra analytikers prognoser om 3.960 miljoner kronor.

Att den organiska tillväxten var negativ även justerat för detta kan hänföras Spanien och Italien, undantas dessa två länder var den "något positiv", enligt vd:n Mikael Ericson.

Bolaget räknar med att läget ur ett organiskt perspektiv kommer att stabiliseras framöver när bolaget fokuserar mindre på företagsköp och mer på att få ut effektivitet ur den plattform som byggts upp i Europa, fortsatte finanschefen.

Nyligen förvärvades spanska Solvia, som sedan i maj ingår i bolagets kredithanteringsverksamhet.

"Vi har en positiv potential avseende organisk tillväxt i Spanien med stöd av köpet av Solvia", bedömde finanschefen.

Då Intrum fortfarande är i en uppstartsfas gällande Solvia är resultatbidraget ännu begränsat. Solvia bör kunna prestera i linje med marginalen för övriga verksamheten efter uppstartsfasen, bedömde Anders Engdahl.

I det första kvartalet redovisade Intrum en justerad verksamhetsmarginal om 22 procent för kredithanteringstjänster. Då hänvisade bolaget till att dess partnerskap med Intesa Sanpaolo var i en uppbyggnadsfas.

"Från att ha spätt ut kredithanteringsmarginalen i det första kvartalet har läget normaliserats och Intesa presterar i linje med generella marginaler", sade Mikael Ericson.

Den justerade verksamhetsmarginalen inom kredithanteringstjänster var 29 procent i det andra kvartalet, mot 28 procent under fjolårets andra kvartal.

Mikael Ericson påpekade att bolaget kommer att arbeta för en fortsatt förbättring av marginalen inom kredithanteringstjänster.

Det justerade rörelseresultatet om 1.561 miljoner kronor i det andra kvartalet kan ställas mot snittestimatet som låg på 1.512 miljoner kronor. Inom detta resultat låg de justerade gemensamma kostnaderna för sådant som försäljning, marknadsföring och administration på 451 miljoner kronor i kvartalet. De underliggande kostnaderna minskade 25 miljoner kronor mot det första kvartalet och bolaget ser stora möjligheter att ytterligare sänka de gemensamma kostnaderna till under 400 miljoner kronor per kvartal.

Intrum-aktien, som är näst mest blankad på Stockholmsbörsen efter JM, avancerar närmare 9 procent på torsdagen.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Intrum - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -