SHB
INTE NÖJD MED KOSTNADSNIVÅ, UPPSÄGNINGAR AKTUELLT - VD (Direkt)

2019-07-17 11:05

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ökningen av Handelsbankens kostnadsnivå, jämfört med hur intäkterna har utvecklats, är inte i linje med var banken vill ligga. En översyn av hela banken sker som kan leda till uppsägningar.

Det sade vd:n Carina Åkerström under onsdagsförmiddagens presskonferens.

"Översynen kommer troligtvis att rendera i en övertalighet. Det kommer vi att hantera på ett klokt och ansvarsfullt sätt, men det kan leda till uppsägningar", sade hon med tillägg att ökad grad av digitalisering är helt centralt för banken.

Hon påpekade att bankens resultat på den nedersta raden "inte är bra" som en följd av de "för höga kostnaderna relativt intäkterna".

Hittills har banken i översynen fokuserat på var i Europa, utöver hemmamarknaderna, som Handelsbanken ska finnas. Tidigare har det tagits beslut om att lämna Baltikum och på onsdagen meddelades det att banken även lägger ned i Polen. Dessutom har representationskontoren i Jakarta och Sydney stängts medan banken upphör med att erbjuda exportfinansiering. Hanteringen av trade finance på de olika hemmamarknaderna koncentreras till Sverige, enligt beskedet.

"Det är en nödvändig översyn som genomförs för att återskapa en verksamhet där intäkterna växer mer än utgifterna", sade hon under presskonferensen med tillägg att det handlar om tjänster som har en låg intäktspotential.

Finanschefen Rolf Marquardt påpekade att varje geografi, typ av produkt och så vidare som banken erbjuder adderar översynsarbete. En del av att minska antalet geografier är att minska compliance-komplexiteten, förklarade han.

Översynen sker över hela banken är "pågående och intensiv" och de åtgärder som nu presenterats är vad som SHB hittills kommit fram till. Det är ett stort jobb att gå igenom hela banken och kan således "ta tid" att helt genomföra, enligt vd:n.

Under årets första halvår ökade Handelsbankens totala kostnader, justerat för engångseffekter, med 6 procent. De totala intäkterna ökade justerat för en reavinst 2018 med 5 procent och nettoresultatet minskade med 3 procent.

Som resultatutvecklingen ser ut i nuläget finns det inte några förutsättningar för SHB att göra avsättningar till personalens vinstdelningssystem Oktogonen, framhöll vd:n.

I det andra kvartalet ökade de totala kostnaderna, justerat för engångseffekt i det första kvartalet, med 4 procent till 5,5 miljarder kronor. Det var 3 procent högre än de dryga 5,3 miljarder kronor som Infront Datas snittestimat pekade mot.

En analytiker framhåller för Nyhetsbyrån Direkt att kostnaderna varit ett ständigt tema angående Handelsbanken under de senaste åren. En rad initiativ har vidtagits sedan tidigare men kostnaderna fortsätter att överraska negativt mot snittförväntan fastän banken guidat för högre kostnader trots tidigare initiativ.

SHB-aktien backar drygt 5 procent på onsdagen.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Handelsbanken A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -