Öhman Grön Obligationsfond
Öhman Grön Obligationsfond steg 0,5 procent i juni, ökade volymer på gröna obligationsmarknaden (Finwire)

2019-07-17 13:05
Räntefonden Öhman Grön Obligationsfond steg 0,5 procent i juni, i kölvattnet av fallande räntor och tightare kreditspreadar. Det framgår av en månadsrapport.

Förvaltarteamet skriver i en kommentar att gröna emissionsvolymer till och med maj har ökat runt 26 procent jämfört med 2018, och att man ser positivt på framtiden för både fonden och gröna marknaden i stort.

Fonden utvecklades positivt under månaden, vilket beror på fallande räntor samtidigt som krediter spreadat ihop, framförallt i Euromarknaden. Fonden beskrivs fortsätta diversifiera inom den växande gröna företagsobligationssektorn och köpte under månaden European Energy.

Vad gäller marknadsläget berättar man att den har präglats av att ECB och Fed varslat om en något mjukare penningpolitik. Primärmarknaden för krediter var mycket aktiv inför sommaren.

"Från USA kan vi redan i juli förvänta räntesänkning medan det i Europa kan det bli mer utdragit till hösten förrän vi ser mer penningpolitisk stimulans. Aktie- och kreditmarknader har reagerat positivt på detta och även statsräntor har gått bra", förklarar man.

Trots en god utveckling under månaden bedömer man från förvaltarhåll att det finns osäkerhet på marknaden vilket gjort att räntehöjningar skjutits på framtiden.

"Ledande indikatorer pekar fortsatt ned och oro för tillväxt och politiska risker kvarligger. Vi är därför fortsatt försiktiga och fokuserar främst på investeringar i kortare löptider och i bättre kvalitet. Fonden ligger även något överviktad sitt index i fastigheter och ser över och minskar i cykliska och känsliga innehav i ett relativt stabilt marknadsläge", berättar fondens förvaltningsteam.

Månadens avkastning medför att fonden är upp 2,2 procent i år.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Öhman Grön Obligations... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -