Öhman Företagsobligationsfond A
Öhman Företagsobligationsfond ökade mer än index i juni, gynnsam övervikt i duration (Finwire)

2019-07-17 12:44
Räntefonden Öhman Företagsobligationsfond A ökade 0,7 procent i juni, medan jämförelseindexutvecklingen löd 0,5 procent. Fonden låg fortsatt över sitt index i duration under perioden vilket bidrog positivt. Det framgår av en månadsrapport.

Förvaltarteamet skriver i en kommentar att under juni har marknaden präglats av att ECB och Fed varslat om en något mjukare penningpolitik. Primärmarknaden för krediter var mycket aktiv inför sommaren.

"Från USA kan vi redan i juli förvänta räntesänkning medan det i Europa kan det bli mer utdragit till hösten förrän vi ser mer penningpolitisk stimulans. Aktie- och kreditmarknader har reagerat positivt på detta och även statsräntor har gått bra", förklarar man.

Trots en god utveckling under månaden bedömer man från förvaltarhåll att det finns osäkerhet på marknaden vilket gjort att räntehöjningar skjutits på framtiden.

"Ledande indikatorer pekar fortsatt ned och oro för tillväxt och politiska risker kvarligger. Vi är därför fortsatt försiktiga och fokuserar främst på investeringar i kortare löptider och i bättre kvalitet. Fonden ligger även något överviktad sitt index i fastigheter och ser över och minskar i cykliska och känsliga innehav i ett relativt stabilt marknadsläge", berättar fondens förvaltningsteam.

Fonden låg fortsatt över sitt index i duration under månaden vilket bidrog till överprestationen mot index trots en högre kreditrisk. Inga större förändringar gjordes men bland annat SSAB och Vattenfall köptes in till fonden, mot bakgrund av den goda aktiviteten på privatmarknaden för krediter.

Månadens avkastning medför att fonden är upp 2,5 procent sedan årsskiftet, jämfört med indexavkastningen om 1,9 procent.

Kreditsegmentet BBB stod för 70,4 procent av allokeringen vid månadsskiftet, följt av kreditsegmentet A med 15,1 procent.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Öhman Företagsobligati... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -