TECH
VITA HUSET UNDERSÖKER FÖRRÄDERI-ANKLAGELSE MOT GOOGLE (Direkt)

2019-07-16 14:44

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Vita huset kommer att titta närmare på anklagelserna mot Google om samröre med den kinesiska regimen, anklagelser som tillkännagavs av tech-miljardären, Facebook-styrelsemedlemmen och Trump-sponsorn Peter Thiel i ett anförande vid ett republikanskt konvent, skriver president Donald Trump på Twitter.

Enligt Silicon Valley-kändisen Peter Thiel har Googles anställda en agenda med programmet för utveckling av mjukvaror med artificiell intelligens (AI), något som är att likna vid ett "Manhattan-projekt". Det sistnämnda är en referens till det amerikanska kärnvapenprogrammet som framställde de första atombomberna som fälldes över japanska Hiroshima och Nagasaki i slutet av andra världskriget.

De Google-anställdas agenda är snarare i linje med kinesiska regimens intressen än med amerikanska, hävdade Peter Thiel. Miljardären hävdade vidare att detta samband är liktydigt med infiltration från Kina och att Googles agerande mot amerikanska militären "tycks mig utgöra förräderi". Därför borde Google utredas av FBI och CIA, sade han.

"Jag skulle vilja att de frågades ut på ett inte särskilt artigt sätt", sade han enligt flera medier.

Peter Thiel hänvisade till hur Google 2018 under uppmärksammade former avböjde att förnya ett kontrakt med amerikanska militären där bolagets AI skulle medverka till att styra drönare mot fiendeterritorium.

Beskedet till försvarshögkvarteret Pentagon följde efter att 3.000 Google-anställda skrivit under ett öppet protestbrev till ägarbolaget Alphabets vd Sundar Pichai mot bolagets inblandning i militär verksamhet. I potentiell motsättning till amerikanska intressen skrev 500 Google-anställda under ett protestbrev när Google drog sig ur Kina-projektet Dragonfly, ett utvecklingsprojekt för en censurerad sökmotor som avslöjades 2018.

"Kina har flest internetanvändare i världen" och "Dragonfly är väl i linje med Googles mission", skrev de anställda.

Peter Thiel, som en gång var med och grundade Paypal, väckte viss uppmärksamhet i det generellt liberala Silicon Valley under 2016 när han kom ut som Trump-supporter och det tillkännagavs att han donerat miljonbelopp till den nuvarande presidentens valkampanj.

Sundar Pichai har inför den amerikanska kongressen vittnat om att Google inte längre har någon verksamhet i Kina och att utvecklingsprojekt har avbrutits.

"Det finns inga planer på att återstarta försöken att få i gång vår sökmotor i Kina", sade han till CNN i juni.

Mot slutet av 2018, i en kommentar till det kritiserade och nu insomnade Kinaprojektet, konstaterade Sundar Pichai att han inte skulle kunna se sig själv i spegeln om Google underkuvat sig de censurlagar som gäller i Kina. I stället dominerar den kinesiska sökmotorn Baidu i landet.

Donald Trump har som sittande president anklagat Youtube-ägande Google och flera andra tech-bolag, företrädesvis Facebook och Twitter, för att manipulera algoritmer och sökresultat för att missrepresentera republikanska intressen.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Alphabet Inc Class C - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -