RÄNTOR/VALUTOR
EUROPARÄNTOR NED, PUNDET UNDER FÖRNYAD PRESS (Direkt)

2019-07-16 16:28

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska räntor sjönk överlag på tisdagen. Samtidigt stärktes dollarn, medan euron och pundet försvagades.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan stabil på -0,27 procent, från samma tid dagen före, medan den svenska tioåringen stängde 2 punkter lägre på 0,08 procent.

Brittiska räntor gick mot strömmen och steg någon punkt efter statistik som visade högre löneökningar än väntat i maj.

Lönerna steg 3,6 procent under tremånadersperioden till och med maj (exklusive bonusutbetalningar), jämfört med samma period ett år tidigare. Väntat var en ökning på 3,5 procent, enligt Reuters prognosenkät.

Inklusive bonusutbetalningar ökade lönerna med 3,4 procent, jämfört med förväntningar om en ökning med 3,1 procent och reviderade 3,2 procent förra månaden (+3,1).

Statistiken visade också att antalet arbetslösa i Storbritannien ökade med 38.000 personer i juni, enligt säsongsjusterad statistik. Arbetslösheten enligt ILO-standard uppgick till 3,8 procent under tremånadersperioden till och med maj. Analytikerna hade räknat med en arbetslöshet på 3,8 procent.

Samtidigt fortsatte pundet att tyngas av tilltagande brexitrelaterad oro, efter att både Boris Johnson och Jeremy Hunt i måndagskvällens debatt, anordnad av The Sun, sagt att de vill få bort nödlösningen för den irländska gränsen, backstop, från avtalet med EU.

Parlamentsledamoten Dominic Grieve sade på tisdagen att deadline för brexit bör senareläggas för att tillåta en ny folkomröstning under den tidigare delen av nästa år.

Mot dollarn försvagades pundet med drygt 0,8 procent och mot euron med drygt 0,4 procent.

Tyska ZEW-index, som mäter tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin, sjönk i juli till -24,5, från -21,1 i juni (och -2,1 i maj). Väntat var en mindre nedgång till -22,3, enligt Reuters.

Handelsstatistik från eurozonen visade ett överskott på 23,0 miljarder euro för maj, väl över de 16,2 miljarder euro som väntades.

ECB-rådsledamoten Francois Villeroy de Galhau sade i ett anförande vid en centralbankskonferens i Paris på tisdagen att ECB står redo att agera "om och när det behövs".

Han framhöll att centralbanken bygger sina beslut på ekonomiska datapunkter, inte på marknadens rörelser, och att penningpolitiken inte kan ersätta finanspolitik och strukturreformer.

På tisdagskvällen ska EU-parlamentet rösta om Ursula von der Leyen, kandidat till ny ordförande för EU-kommissionen.

I ett tal till parlamentet på tisdagsförmiddagen föreslog hon att EU bör införa en koldioxidskatt vid gränsen för att undvika kolläckage och sänka koldioxidutsläppen med 50 "om inte 55 procent" till 2030.

Samtidigt måste fattigare EU-länder få stöd med klimatomställningen från EU:s sammanhållningsfond.

USA-räntorna steg på tisdagen, med tioårsräntan 3 punkter upp till 2,12 procent.

Amerikansk statistik på eftermiddagen visade att detaljhandelsförsäljningen slog förväntningarna i juni och steg 0,4 procent från månaden för, både med och utan bilar, mot en väntad uppgång med 0,1 procent.

Capital Economics skrev i ett kundbrev att den underliggande försäljningen visade sin starkaste kvartalsvisa uppgång sedan 2005 (+0,7 procent m/m), vilket tyder på att den reala konsumtionstillväxten accelererade till 4 procent i beräknad årstakt under andra kvartalet.

"Det skulle fortfarande vara en chock om Fed inte följde upp med en 25 punkters räntesänkning senare i månaden, men kvardröjande marknadsförväntningar om 50 punkter ser ut att ligga klart fel", skrev de.

Importpriserna sjönk däremot mer än väntat samma månad, -0,9 procent, enligt Reuters prognosenkät väntades -0,7 procent.

Industriproduktionen var oförändrad i juni, väntat +0,1 procent, medan kapacitetsutnyttjandet sjönk till 77,9 procent, från 78,1 procent månaden före. Enligt Fed låg mildare temperaturer bakom nedgång i kapacitetsutnyttjandet.

NAHB husmarknadsindex steg medan lagren av osålda varor kom in exakt som väntat.

På valutamarknaden stärktes dollarn till 1:1215 mot euron, upp från 1:1266 samma tid på måndagen, och till 108:24 mot yenen, från 107:86.

Kronan försvagades 3 öre till 9:39 mot dollarn och stärktes knappt 2 öre till 10:53 mot euron.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -