MELLANÖSTERN
FARTYG FÖRSVANN I PERSISKA VIKEN - IRAN MISSTÄNKS (Direkt)

2019-07-16 16:11

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ett 58 meter långt Panamaflaggat oljefartyg har försvunnit i Persiska viken och skickar inte längre ut geopositioneringsdata, enligt AP. Fartygets transponder tycks ha stängts av och misstänks därefter ha färdats in i Irans farvatten, vilket enligt bedömare kan vara en hämndaktion mot det brittiska beslagtagandet av ett fartyg i Gibraltarsundet.

Irans andlige ledare, Ayatollah Khamenei, utlovade på tisdagen hämnd mot Storbritanniens "onda gärning" i form av konfiskeringen av det iranska oljefartyget på väg mot hamn i Syrien i förra veckan. Storbritannien hävdade att fartyget bröt mot EU:s sanktioner mot Syrienregimen. Uttalandet sätts nu i samband med försvinnandet av oljetankern Riah, som varit spårlöst sedan i söndags kväll. Fartyget ägs av ett bolag i Förenade arabemiraten, skriver AP. Iran förnekar dock vetskap om var fartyget befinner sig, enligt Bloomberg.

På tisdagen noterades samtidigt en möjlig öppning för förhandlingar med USA när Irans utrikesminister, Javad Zarif, sade i en intervju med NBC att Irans ballistiska verksamhet kan vara del av en potentiell framtida överenskommelse. Förhandlingar över huvud taget har tidigare uppgetts vara otänkbart. Javad Zarif satte dock upp skarpa villkor om att USA:s vapenhandel till de persiska ärkefienderna i arabländerna på andra sidan viken måste upphöra innan Irans egen robotkapacitet kan bli föremål för några som helst diskussioner.

"Saudiarabien och Förenade arabemiraten spenderade 89 miljarder dollar på vapen i fjol, många av dem amerikansktillverkade, vilket nu gör att vår region är på väg att explodera /…/ Om de vill prata om robotar måste de först sluta sälja alla dessa vapen, inklusive robotar, till vår region", sade Javad Zarif.

USA drog sig ur det av förre presidenten Barack Obama framtagna så kallade kärnenergiavtalet med Iran och länderna i FN:s säkerhetsråd 2018. I avtalet detaljerades hur Iran skulle avveckla sitt kärnenergiprogram som i förlängningen hotade leda till innehav av kärnvapen, i utbyte mot att sanktioner som förhindrade att multinationella bolag gjorde intåg i Iran lyftes.

Det amerikanska beslutet att dra sig ur avtalet fattades av Donald Trump på inrådan av två erkänt Irankritiska rådgivare - utrikesminister Mike Pompeo och Vita husets säkerhetsrådgivare John Bolton. Tillbakadragandet har följts av sanktioner och förbittrad ton mellan de trätande i området, vilket eskalerat allt närmare väpnad konflikt i och med truppförflyttningar, bombningar mot oljefartyg runt Persiska viken, Irans nedskjutning av en amerikansk drönare för tre veckor sedan och med detta ett stigande oljepris.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -