HUSQVARNA
SER ROBOTTILLVÄXT 15-20% MEDELLÅNG SIKT, EJ I ÅR -VD (Direkt)

2019-07-16 11:54

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Husqvarnas försäljningstillväxt för robotgräsklippare och övriga batteridrivna produkter var mer eller mindre oförändrad i det andra kvartalet då den likt övriga gräsklipparprodukter påverkades av en svag inledning på trädgårdssäsongen.

"Tillväxten var ungefär oförändrad i det andra kvartalet (jämfört med motsvarande period i fjol, reds anm), inte alls den takt vi förväntar oss av en normal säsong, men vi såg en förbättring mot slutet av kvartalet", säger Husqvarnas vd Kai Wärn till Nyhetsbyrån Direkt.

Husqvarnas årliga försäljningstillväxt för robotgräsklippare och övriga batteridrivna produkter har historiskt legat väl över 20 procent.

"Väl över 20 procent är vad vi sett historiskt och den guidning vi gett är 15-20 procent som en förväntning på medellång sikt. Och den bedömningen kvarstår", säger nu Kai Wärn.

Men efter en svag utveckling i det andra kvartalet, kan ni ändå nå 15-20 procent helåret 2019?

"Nej, det är inte möjligt. Tillväxttakten har visserligen normaliserats (mot slutet av andra kvartalet och inledningen av det tredje, reds anm), men vi får se var vi landar", säger Kai Wärn.

När det gäller satsningen på robotgräsklippare i Nordamerika har Husqvarna tryckt på gasen för 2019. Via cirka 900 butiker i byggvaruhuskedjan Lowes sker nu försäljningen med hjälp av såväl demonstrationer som ett erbjudande om installation.

Hur har det gått?

"Först vill jag säga att den långsamma säsongsstarten vi talat om gällde Nordamerika lika mycket som Europa. Men vi gör framsteg, även om vi inte nått den försäljningstakt vi räknat med. Det visar att det kan ta lite längre tid på en ny marknad än vad vi helst vill se. Tillväxten är bra, men vi ville se mer, även om vi inte tappat några marknadsandelar", säger Kai Wärn.

Tidigare i år lanserade Husqvarna en fyrhjulsdriven robotgräsklippare, Husqvarna Automower 435X AWD, vid Mobile World Congress i Barcelona. Leveranserna inleds i maj och Husqvarna Automower 435X AWD finns nu tillgänglig på Husqvarnas samtliga europeiska marknader.

"Det har varit en succé och mottagandet har varit fantastiskt. Vi är mycket optimistiska. Det är en produkt i det övre segmentet, men ett väldigt bra tillskott", kommenterar vd:n.

Mats Torgander +46 8 5191 7915

Nyhetsbyrån Direkt


Husqvarna B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -