EU
PARLAMENT GODKÄNNER VON DER LEYEN SOM KOMMISSIONSORDF (NY) (Direkt)

2019-07-16 20:38

(Tillägg: från stycke 12)

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Europaparlamentet godkände med knapp majoritet på tisdagskvällen tyskan Ursula von der Leyen som ny ordförande i EU-kommissionen.

Röstsiffrorna blev 383 ja och 327 nej, medan 22 avstod.

374 krävdes för majoritet. Klartecknet var alltså knappt, med bara nio rösters marginal.

Omröstningen var hemlig, men den kristdemokratiska EPP-gruppen och den liberala RE-gruppen deklarerade sitt enhetliga stöd på förhand.

Den socialdemokratiska S&D-gruppen var splittrad. I sista stund före omröstningen beslöt S&D att som grupp stödja Ursula von der Leyen.

Uppenbarligen röstade inte alla socialdemokrater för Ursula von der Leyen. Då hade hon fått upp emot 440 röster. Huvudsakligen tyska, nederländska och österrikiska socialdemokrater väntades ha röstat nej.

Däremot fick hon starkt stöd från spanska, portugisiska och italienska socialdemokrater och brittiska Labour.

De gröna, högerpopulistiska ID och vänstergruppen GUE röstade emot kandidaten.

Ursula von der Leyen tillträder den 1 november och ersätter den avgående Jean-Claude Juncker.

Fram tills dess har hon i uppgift att fördela arbetsuppgifterna bland de tillträdande kommissionärerna som utses, en från varje EU-land.

Urusla von der Leyen kommer också att diskutera lämpligheten av dessa kommissionärer med respektive EU-land. Hon uttryckte på tisdagen att hon vill ha lika antal manliga som kvinnliga kommissionärer.

Varje kommissionär ska frågas ut av Europaparlamentet. Sedan ska Europaparlamentet rösta om hela kommissionskollegiet.

Vid en presskonferens efter omröstningen sade Ursula von der Leyen att hon var "extremt glad" att bli vald, trots den knappa marginalen.

"En majoritet är en majoritet. För två veckor sedan kände folk mig inte. Nu har jag satt ihop ett program och har en majoritet. Och det fanns dessutom en förbittring över hur spetskandidatsystemet behandlats", sade hon.

"Men jag känner att i olika partigrupper, som De gröna, har öppenheten mot mig ökat under dessa två veckor. Jag vill arbeta med alla europavänliga partier", fortsatte hon.

Eftersom hon föddes i Bryssel då hennes far arbetade för EU-kommissionen var det en dröm att få återvända, "som att få komma hem", sade hon.

På en fråga om hon föredrar att Boris Johnson eller Jeremy Hunt blir ny premiärminister i Storbritannien sade hon att hon kommer att arbeta konstruktivt med alla regeringschefer i världen.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -