BONAVA
PRISJUSTERINGAR I KRISTINEBERG PÅ 7-11% - VD (Direkt)

2019-07-16 11:49

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bostadsutvecklaren Bonavas prisjusteringar i projektet Kristinebergs Slottspark på Kungsholmen i Stockholm har varit mellan 7 och 11 procent.

Det sade vd:n Joachim Hallengren under tisdagsförmiddagens rapportkonferens.

Dessa prisjusteringar har ännu inte synts i bolagets resultaträkning eftersom dessa bostäder börjar att färdigställas först i november i år.

"I det fjärde kvartalet lämnas de första bostäderna över, prisjusteringarna måste ses i ljuset av att detta projekt startade under 2017 efter att ha planerats under 2016. Ur resultatperspektiv kommer detta projekt att bli mer synligt först under 2020", sade vd:n.

Projektet inhyser 182 bostäder på mellan ett och fyra rum samt med storlekar på mellan 33 och 117 kvadrat. Priserna ligger nu på mellan 2,7 och 10,0 miljoner enligt hemsidan.

"Kristinebergsprojektet lanserades ganska kort efter att den ganska signifikanta motvinden dragit in på svensk bostadsmarknad. Vi erbjöd en prisgaranti för de första som tecknade sig", sade han med tillägg att det rör 28 köpare som också har fått sina priser nedjusterade.

De prisjusteringar som skett är en följd av att den svenska bostadsmarknaden funnit en "ny balans" på en lägre prisnivå i samma härad. Bonava räknar inte med ytterligare prisjusteringar förutom eventuellt i något enstaka projekt där priserna ännu inte justerats.

"Men jag tror i så fall inte att det skulle handla om mer än 7 till 11 procent", sade Joachim Hallengren.

I det andra kvartalet resultatavräknade Bonava 165 svenska konsumentbostäder (195). Affärsområdet Sverige uppvisade i kvartalet ett rörelseresultat om 93 miljoner kronor (231), hjälpt av en markförsäljning på 55 miljoner kronor (92). Rörelsemarginalen var 9,7 procent (23,6) samt 14,4 procent på rullande 12 månader mot 19,1 procent under helåret 2018.

Bolaget hänvisar marginalminskningen till att bostäder i prisjusterade projekt överlämnats i Stockholm under kvartalet.

"Det har inte rört sig om förluster i något enskilt projekt i kvartalet", försäkrade vd:n.

Han påminde om hans tidigare budskap om att en marginal inom ett enskilt land eller affärsområde på runt 12 procent under ett år är "världsklass". Denna marginaluppskattning bygger på en mix med en tredjedel investerarbostäder och två tredjedelar mot konsumenter där de sistnämnda har en högre förväntad lönsamhet men samtidigt inhyser en större risk, påpekade han.

Rörande investerarbostäder lyfte han samtidigt fram att höga byggkostnader i Norden gör det svårt att få upp marginalen i investeraraffärer till 10 procent.

Affärsområdet Nordic, med Finland, Danmark och Norge, hade ett negativt rörelseresultat om 29 miljoner kronor i det andra kvartalet (+19). Omsättningen var 409 miljoner kronor i kvartalet inom denna del (670) och den "låga volymen" hade en effekt på resultatet, sade finanschefen Ann-Sofi Danielsson.

Bolagsledningen angav att läget är "utmanande" i både Finland och Danmark med ett högt utbud av nyproducerade bostäder. Finanschefen framhöll dock att marginalen om 5,4 procent på rullande tolv månader "är hållbar".

"En marginal något över 5 procent är en mer rimlig nivå att titta på rörande marginalutvecklingen", sade hon.

Totalt för koncernen var rörelsemarginalen 10,9 procent för de 12 månaderna till och med juni. Även detta kan ses som en "lämplig" nivå med en marknad som i nuläget, fortsatte hon.

Bonava har inget marginalmål men ett mål för avkastning på sysselsatt kapital om 10-15 procent. På rullande tolv månader var denna 11,8 procent. Bolaget håller sig således inom uppsatt målspann, poängterade hon vidare.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Bonava B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -