EUROGRUPP
UPPMANAR ITALIEN, GREKLAND HÅLLA BUDGETMÅL (Direkt)

2019-07-08 21:37

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Eurogruppen uppmanade både Italien och Grekland att hålla fast vid budgetdisciplinen framöver. Länderna har frihet att själva välja hur budgetmålen ska uppnås, men att nå dem är avgörande för trovärdigheten.

Det sade eurogruppens ordförande Mario Centeno och ekonomikommissionär Pierre Moscovici vid en presskonferens efter eurogruppens möte på måndagen.

"Ingen finansminister sade på mötet att det handlar om att sparka burken nedför vägen. Alla berömde de italienska myndigheterna. De har dragit lärdomar av det som skedde", sade Pierre Moscovici.

Oro finns för att Italiens budget för nästa år kommer att stabilitetspaktens 3-procentsgräns. Åtgärderna som Italien presenterade i förra veckan gäller bara 2019.

Men Pierre Moscovici trodde inte att Italien skulle behöva höja momsen för att klara budgetmålen, som är en reservåtgärd som hålls i beredskap. Målen kan nås genom besparingar, sade han.

"Hur Italien når sitt budgetmål bryr jag mig inte om. Den italienska regeringen har stor frihet att välja åtgärder", sade Pierre Moscovici.

Ekonomikommissionären lovade att tillämpa EU:s budgetregler "på ett intelligent sätt".

Mario Centeno varnade Greklands nya regering från att avvika från de överenskomna budgetmålen. Under valkampanjen lovade segrarna Ny demokrati att genomföra stora skattesänkningar.

"Vi måste hålla våra löften. Det är enda sättet att vinna förtroende. Om förtroendet bryts kommer saker att rasa samman", sade eurogruppens ordförande.

ESM-chefen Klaus Regling, som också deltog i presskonferensen, sade att han kommer att resa till Aten om några dagar för att ta en första kontakt med den nya regeringen.

Under valkampanjen lovade Ny demokrati också att sänka målet för det primära budgetöverskottet från överenskomna 3,5 procent de kommande åren.

"3,5 procent är en grundpelare i det grekiska räddningsprogrammet från 2015. Det är en förutsättning för nödlånen och för skuldlättnaderna", sade Klaus Regling.

Många av de vallöften som har getts skulle skada Greklands tillväxt, tillade han. Men avgörande blir nu vilken politik den ny regeringen stakar ut under andra halvåret.

Samtidigt berömde eurogruppen den avgående Syriza-regeringen för att ha fört Grekland ur den djupa krisen och fått ekonomin på rätt köl.

Mot bakgrund av valförlusten medgav Mario Centeno att politiker ibland får betala ett pris för att genomföra smärtsamma reformer. Men Pierre Moscovici inflikade att det inte bara är valvinster som räknas.

"Hur man ses av historien räknas också", sade han.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -