Jupiter Global Absolute Return
Jupiter Global Absolute Return trotsade börsoron i maj, gynnades av negativ nettoexponering (Finwire)

2019-06-25 11:24
Jupiter Global Absolute Return trotsade börsoron i maj efter en svag inledning på året, enligt en månadsrapport.

Förvaltarteamet, med James Clunie som ansvarig förvaltare, skriver i en kommentar att hopp om att handelskriget mellan USA och Kina skulle få en konklusion grusades efter att Trump hotat med utökade tullar. Vidare försvagades sentimentet av svaga inflationssiffror i eurozonen samt svag ekonomisk data i Tyskland.

Risk-off miljön på marknaden var till fördel för fondens strategi, som har en negativ nettoexponering och beta. Fonden steg 1,6 procent i maj medan jämförelseindex var oförändrat.

Portföljen hade dock ett flertal ljuspunkter i såväl långboken som kortboken. En kortning av Tesla och långpositioner i Gazprom samt Serco stack ut avkastningsmässigt.

Från förvaltarhåll bedömer man att narrativet runt Tesla har förändrats efter att bolaget släppte svaga siffror för det första kvartalet. Aktien har sänkts av ett antal analytiker, och nu handlar det om bolagets sårbarhet mot handelskriget samt finanserna i bolaget.

Vad gäller Gazprom berättar man att det har varit en av de billigaste aktierna globalt, med ett P/E-tal på runt tre gånger.

Nu har det ryska bolaget aviserat att en större del av kassaflödet kommer att återvända till aktieägarna genom utdelningar, vilket man ser positivt på. Förvaltarteamet tänker hålla utkik efter signaler om detta kan vara början på en bredare förändring av företagets utdelningspolicy.

Vad gäller Serco anses aktien erbjuda en ovanlig kombination av värde, tillväxt, återhämtning samt lite momentum. Förra året ratades bolaget av marknaden till följd av Brexit-oro samt Carillion-situationen. Marknadens aptit för aktien har dock ökat i takt efter att bolaget släppt positiva finansiella siffror, och i maj blev marknadsreaktionen positiv på ett aviserat förvärv av ett amerikanskt försvarsbolag.

Inför framtiden berättar förvaltarteamet att deras marknadssyn är till stor del oförändrad.

Uppgången hittills i år ses som ett bear-market rally som drivits av ett potentiellt felplacerat förtroende i den amerikanska centralbankens mjukare hållning.

Från förvaltarhåll är man fortsatt positiva till sin strategi och avser utnyttja kurssvaghet för att öka i långinnehav och kortsiktig kursstyrka för kortningar.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -